Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pyrotechnici zajišťovali zavalenou munici

Pyrotechnici z českobudějovické expozitury Pyrotechnické služby Policie České republiky zajišťovali 29. prosince 2011 nález většího množství munice ze zavaleného krytu v Holýšově.  

Munice byla nalezena v částečně zavaleném krytu z 2. světové války, který se nachází v objektu bývalých vojenských kasáren v Holýšově na Domažlicku. Kvůli těžko přístupnému terénu a především z důvodů ochrany zasahujících pyrotechniků před zavalením musela být použita i technika pro zemní práce Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR ve Zbirohu, kteří policistům poskytli asistenci. Samotný zásah probíhal za využití techniky pro práci ve výškách, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví zakročujících složek.
 
Po šesti hodinách nepřetržité práce bylo vyzvednuto celkem 455 kusů poválečné cvičné munice (protitankové a protipěchotní miny, průbojné a táhlé nálože), která byla policií odvezena k likvidaci.
 
Nálezy poválečné munice jsou u nás běžné především v oblastech bývalých vojenských výcvikových prostorů. I munice označená jako cvičná může být velmi nebezpečná. Zejména u munice poválečné sovětské výroby se označení od skutečnosti v řadě případů liší.
 
Pro takovéto nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí vždy stejná základní pravidla - předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při jejich nedodržení by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
04.01.2012
Odkazy do noveho okna

Holýšov 1

Holýšov 1 

Detailní náhled

Holýšov 2

Holýšov 2 

Detailní náhled

Holýšov 3

Holýšov 3 

Detailní náhled

Holýšov 4

Holýšov 4 

Detailní náhled

Holýšov 5

Holýšov 5 

Detailní náhled

Holýšov 6

Holýšov 6 

Detailní náhled

Holýšov 7

Holýšov 7 

Detailní náhled

Holýšov 8

Holýšov 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem