Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Pyrotechnici se věnují také prevenci

Jihočeský kraj – Pokud lidé nerespektují cedule se zákazy vstupu do vojenských prostor, hrozí jim vážné nebezpečí. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Policisté z Pyrotechnické služby policie České republiky, Expozitury České Budějovice se kromě základních činností jako je likvidace nebezpečné munice a nejrůznější bezpečnostní akce, věnují také preventivní činnosti a školením.
 
V prostorách Krajského kontaktního a informačního centra uspořádali besedu pro žáky Základní a praktické školy Štítného v Českých Budějovicích právě na téma nebezpečí nálezů nejrůznější munice, ale také nebezpečí zábavné pyrotechniky. Policisté uvedli, že od počátku roku vyjeli již k více než dvaceti nahlášeným nálezům. Dále žákům zdůraznili, že v případě nálezu jakékoliv munice nebo nebezpečně vyhlížejícího předmětu by měli okamžitě volat na linku 158. V žádném případě by se neměli těchto věcí dotýkat, přenášet je nebo do nich dokonce kopat či si s nimi hrát. Policisté žákům ukázali, jak taková munice vypadá.
 
Dále vyjádřili znepokojení nad tím, že lidé nedbají výstražných a varovných cedulí, které jim zakazují vstupovat do nejrůznějších prostor. Příkladem je vojenský újezd Boletice, kde je celá řada takovýchto tabulí. Vojenský prostor Boletice je doposud využíván armádou, ale také policisty k nejrůznějším výcvikům a také právě k likvidaci nebezpečné munice. Ze zkušeností pyrotechniků vyplynula znepokojující skutečnost. Lidé si totiž myslí, že vojáci a policisté tento prostor dávno nenavštěvují, že tam cedule se zákazem vstupu jsou zbytečné a dokonce padl takový názor, že tyto cedule někdo zapomněl sundat. Z toho důvodu si lidé myslí, že tam žádné nebezpečí nehrozí a do prostoru chodí pěšky, třeba na houby nebo tam jezdí na kole a to i mimo prostory, kde je to cedulemi povoleno. Lidé si neuvědomují, že v okamžiku, kdy policisté například likvidují munici, odlétávají např. kousky hlíny, kameny nebo kořeny i několik stovek metrů daleko a těm, kdo by byli v blízkosti, hrozí vážné nebezpečí.
 
Pyrotechnici tedy varují všechny občany bez rozdílu věku, aby respektovali zákazové cedule, které se kromě vojenského újezdu Boletice nachází také u nejrůznějších pásem nebo prostor v lesích a mimo obce (např. u střelnic). Tyto cedule mají svůj význam a jejich ignorováním lidé sami sebe ohrožují na zdraví či životě.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
9. března 2012
Odkazy do noveho okna

nebezpečná munice

nebezpečná munice 

Detailní náhled

nebezpečná munice 1

nebezpečná munice 1 

Detailní náhled

pyrotechnici

pyrotechnici 

Detailní náhled

pyrotechnici 1

pyrotechnici 1 

Detailní náhled

pyrotechnici 2

pyrotechnici 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem