Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Působil“ na Frýdlantsku, zavítal i do Liberce

LIBERECKO – Recidivista zatoužil po alkoholu. Nyní mu hrozí až tři léta ve vězení. 

Na scestí se opětovně vydal 31letý muž z Frýdlantska již v březnu letošního roku. Odsouzen za předchozí majetkovou trestnou činnost, kromě jiného i k vykonání obecně prospěšných prací, které mimochodem dosud nezrealizoval, zamířil do pohostinství v jedné z obcí na Frýdlantsku. Recidivista však nevyužil času, kdy byla hospoda otevřena veřejnosti. Vhodnější mu bylo využít tmavého hávu noci a do budovy vstoupit bez povolení. Bral vše, na co přišel. Hlavním produktem však byl alkohol, kterého si odnesl více jak desítku lahví. Obsah batohu doplnil také jídlem, sladkostmi či přívodní šňůrou k televizoru. Škoda, kterou způsobil, byla majitelem vyčíslena na bezmála pět tisíc korun.
Policisté z Obvodního oddělení ve Frýdlantu nashromáždili dostatek důkazních prostředků a ve spolupráci s jejich kolegy ze Služby kriminální police a vyšetřování jimi konfrontovali 31letého lapku. Nezapíral a pod tíhou argumentů se doznal.

Ani přesto, že mu policejní komisař sdělil obvinění ze spáchání přečinu krádež ve druhém odstavci, recidivista v trestné činnosti nepřestal.

O necelé čtyři měsíce později, tedy ve středu 10. července, odcizil 31letý muž z Frýdlantska spolu se svým 46letým kumpánem, který kromě jiného již byl také v minulosti odsouzen pro majetkovou trestnou činnost, pivní přepravky z odstavené dodávky. Tak dlouho chodili bezcílně městem a zřejmě hloubali nad tím, jak si zkrátit dlouhou chvíli, až vládu nad dnem převzala noc. Kolem půlnoci spatřili odstavený vůz. Slovo dalo slovo a během chvíle již oba muži glosovali nákladový prostor dodávky. K jejich překvapení bylo vozidlo plné pivních bas i s prázdnými lahvemi. Ty však na oba muže byly asi těžké, proto se rozhodli lahve vysypat nedaleko místa činu. Poté paradoxně využili manipulační rudl primárně určený k převozu těžších břemen, na který však naložili basy prázdné. S nákladem plastu pak opakovaně brázdili ulice od dodávky do svého úkrytu, tam a zase zpět. Celkem takto odcizili 21 pivních bas. Následujícího dne pak vyrazili do různých obchodů, kde se prázdné pivní basy pokoušeli prodat. To se jim i podařilo a za utržené peníze nakoupili alkohol.

Povědomí o několika záznamech v trestním rejstříku 31letého recidivistu nelimitovalo v další krádeži. Tentokráte zavítal do prodejny s alkoholem ve Frýdlantu. 14. července navečer, bedlivě prozkoumal nabízený sortiment prodejny. V pestré paletě alkoholických nápojů vybral sobě ten, od kterého pravděpodobně očekával uspokojení svých tužeb. Nesáhl však jen po jedné lahvi. Do nákupního košíku jich narovnal rovnou šest. Bez toho, aniž by se s prodejcem rozloučil a zaplatil, vymanévroval s vozíkem, za nepřeslechnutelného cinkotu lahví, na ulici. To pochopitelně nezůstalo bez povšimnutí. Městští strážníci, byli nedaleko. Recidivista se nezmohl na odpor a po svém ztotožnění jej strážníci předali do rukou policistů z Frýdlantu. Nutno podotknout, že i v tomto případě jednal 31letý lapka pod vlivem alkoholu. Orientační dechová zkouška opakovaně vykázala hodnoty přes 3 promile. Po nezbytných administrativních úkonech tak muž putoval do policejní cely, odkud čerstvý vzduch do plic nasál až následujícího dne. 

Poté, co narazil na dno lahve, rozhodl se udělat totéž i s dalšími lahvemi. Zásoby však došly. Aby si hladinku doplnil, vydal se na lup znovu. 
17. srpna v podvečer, zavítal 31letý muž do obchodu v centru Liberce. V prodejně s alkoholem uzmul dvě lahve slivovičky, které si vetknul do záhybů svého oděvu. Při neobvyklém jednání jej však pozorovali pracovníci ostrahy, kteří se na lapku patřičně připravili. Před jeho odchodem mu zkřížili cestu a vyzvali jej k vydání nezaplaceného zboží. Jelikož nenechavec nebyl schopen prokázat svou totožnost, skončil na policejní služebně znovu. Kromě standardních administrativních úkonů přišla na řadu také orientační dechová zkouška. Opakovaně přístroj vykázal pozitivní hodnoty, kdy nejvyšší z naměřených dosáhla bezmála k 3,4 promile. Policisté muže pochopitelně umístili do policejní cely.

Během svých kriminálních eskapád způsobil 31letý recidivista škodu na majetku v hodnotě téměř 20tisíc korun. Druhý z mužů, 46letý recidivista, způsobil v jednom ze zmíněných případů škodu v řádu několika tisíc korun.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání obou mužů obviněných ze spáchání přečinů krádež, za což jim v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

27. srpna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem