Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Psychotronici

Žadatelka se domáhala následujících informací:  

„Spolupracuje příslušná složka či oddělení Policie ČR při hledání osob (např. pohřešovaných či hledaných) či věcí s tzv. psychotroniky – často pejorativně označovanými jako „jasnovidci“ – kteří na základě nějakého svého způsobu (různé pomůcky, nebo jen pocit) určí, kde se osoba/věc nachází, (nebo s jinak nazývanými osobami), nebo využívá podobné nekonvenční metody pátrání?

Spolupracuje příslušná složka či oddělení Policie ČR s výše uvedenými osobami aktivně – myšleno tak, že tyto osoby sama kontaktuje za účelem poskytnutí informace či rady k nalezení pohřešované osoby/věci? Nebo je pouze povinna prošetřit případný podnět takových „jasnovidců“, kteří se sami na Policii ČR obracejí?

V případě, že Policie ČR s „jasnovidci“ aktivně spolupracuje, prosím, o poskytnutí jména či kontaktu na tyto osoby, pokud je to možné s ohledem na zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.“

Policie České republiky poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1) Policie České republiky při pátrání po hledaných či pohřešovaných osobách nebo věcech nepoužívá nestandardní postupy popsané v předmětné žádosti o informace.

Ad 2) Policie České republiky je povinna při pátrání po hledaných či pohřešovaných osobách nebo věcech prověřit každý získaný poznatek bez ohledu na to, jaký je jeho původ.

Ad 3) Viz odpověď ad 1).  

PhDr. Jiří Vokuš, 16. června 2016

vytisknout  e-mailem