Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Psovod roku 2016

KRAJ - Ve čtvrtek 15. prosince 2016 pořádalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje slavnostní vyhlášení již 7. ročníku soutěže "Psovod roku".  

V uplynulém týdnu, ve středu 15. prosince 2016 pořádalo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje slavnostní vyhlášení již 7. ročníku soutěže "Psovod roku 2016". Slavnostní akt se konal v policejním zařízení v obci Černousy. Vyhlášení psovoda roku předcházelo ocenění práce těch nejlepších a nejsvědomitějších udělením pracovních odměn za skvěle a profesionálně odvedenou práci.  

Letošním vítězem soutěže se stal pprap. Zdeněk Matouš z oddělení služební kynologie   v Jablonci nad Nisou. 
Psovod roku 2016

Vítěz se svým čtyřnohým "parťákem" je vybírán nejen na základě dosahovaných výsledků v průběhu roku, ale je posuzován i výjimečný čin, jakým je například záchrana života, zadržení nebezpečného pachatele při vlastním ohrožení života, apod.

Zdeněk Matouš pracuje u Policie ČR od roku 2000. Po dobu 10 let působil na oddělení hlídkové služby v Liberci a od roku 2007 je zařazen na oddělení služební kynologie v Černousích, posléze od roku 2011 v Jablonci nad Nisou.

Ocenění převzal z rukou plk. Bc. Pavla Bartoše z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, a dalších policejních důstojníků krajského ředitelství - vedoucího odboru služby pořádkové policie plk. Mgr. Petra Šikoly, a vedoucího oddělení služební kynologie mjr. Mgr. Aleše Jehličky. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili i starostové obcí Habartice -  Ing. Bc. Stanislav Briestenský, Višňová -  Tomáš Cýrus, Černousy - Miroslav Richter, Pertoltice -  Viktor Podmanický.

Ocenění obdržel nejen za výborné výsledky v průběhu celého roku, ale i za následující čin:

                                                        Psovod roku 2016

Psovod roku 1 2016Dne 16. srpna roku 2016 začíná běžný letní pracovní den. Několik minut po jedné hodině ráno volá na tísňovou linku operačního střediska Krajského ředitelství policie Libereckého kraje muž, který bydlí v panelovém domě v ulici Vítězslava Nezvala, v Jablonci nad Nisou, a oznamuje, že ze svého bytu v 9. patře zaslechl z protilehlého lesa volání o pomoc. Na základě této informace operační důstojník  vysílá na místo policejní hlídku z obvodního oddělení společně s psovodem pprap. Zdeňkem Matoušem a jeho služebním psem Qainem. Policejní psovod, který v tuto dobu provádí hlídkovou činnost služebním vozidlem v centru města,  okamžitě reaguje a vyjíždí do stanovené lokality.

Po příjezdu na místo hovoří nejdříve s oznamovatelem, od kterého se dozvěděl, že volání o pomoc slyšel nejméně dvakrát. Naposledy asi před čtvrt hodinou, pak již nebylo slyšet nic. Oznamovatel však nedokáže určit přesněji směr ani vzdálenost, odkud se volání ozývalo.

Po vyhodnocení situace se psovod rozhoduje pro použití psa k prohledání lesního porostu v lokalitě Pod Kynastem. Psovod se svým čtyřnohým "parťákem" propátrává lesní prostor. Asi po dvaceti minutách aktivní práce služební pes nalézá a značí osobu. Jedná se o muže v seniorském věku, který sedí na okraji lesa v zadní části objektu domova důchodců. Muž má poraněnou nohu, silně krvácející ránu na hlavě a vykazuje příznaky poúrazového šoku. Je značně dezorientován.

Policisté o stavu nalezeného muže ihned vyrozumívají operační středisko, které zajišťuje přivolání Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Následně policisté zjistili, že nalezenou zraněnou osobou je 90letý muž, který se zranil sám při pádu z kamenné zídky.
                                      

                                    
23.12.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

 

 

Odkazy do noveho okna

Psovod roku 2016

Psovod roku 2016 

Detailní náhled

Psovod roku 1 2016

Psovod roku 1 2016 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem