Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Psi odvedli skvělou práci

PŘEROVSKO - Vypátrali čtyři osoby. 

Služební psi jsou opravdu našimi nepostradatelnými pomocníky. Pomáhají tam, kde je potřeba a mají mezi námi své nezastupitelné místo. Začátkem července se úspěšně zapojili do pátrání po osobách.

Hned první červencový den v nočních hodinách jsme byli povoláni k havárii řidiče elektrokoloběžky. Oznamovatel našel muže s krvácejícím zraněním na hlavě v příkopu u silnice v katastru obce Domaželice, v podnapilém stavu a informoval o tom policisty na lince 158. Na místo vyrazila hlídka, ale ještě před jejím příjezdem se muž zvedl a odešel. Na pomoc byl povolán psovod se psem, který hned po příjezdu na místo zachytil stopu a přibližně po čtvrt hodině našel muže ukrytého ve vysokém porostu, kde se před policisty ukrýval. Protože byl zraněný, převzala si ho záchranná služba.
O pár dní později vyjížděl jiný psovod na případ, kdy se psychicky nemocný muž choval agresivně k sobě samému a také k rodině. Po výhružkách utekl z rodinného domu situovaného na periferii města Přerova a schoval se v nedalekém obilném poli. Nasazený pes propátrával pole a po chvíli označil místo, kde se mladý muž lehl, aby se schoval a zůstal nezpozorován. Po odhalení skrýše chtěl odejít, ale pes, slyšící na jméno Ink, si i s tímto věděl rady a podezřelého zastavil. Policisté mladíka zajistili a předali do rukou lékařů.
Do dalšího pátrání po podezřelém pachateli se zapojil hned následující den pes Jakoubek. V obci Lazníky bylo odcizeno vozidlo Š Octavia a tři osoby v něm odjely do obce Tršice, kde ho odstavily a utekly. Dva cestující z vozidla se podařilo najít krátce po odstavení auta a jednoho z nich vypátral opět čtyřnohý policejní pomocník, který se vydal po horké stopě od ukradeného vozidla. Asi po dvaceti minutách našel dotyčného ukrytého na okraji makového pole u rybníku u obce Tršice. Oba prověřovaní pak skončili na služebně.
V neděli 9. července se v nočních hodinách na linku 158 dovolala žena, která žádala o pomoc, protože od 13:00 hodiny postrádala svého 63letého muže, který se nevrátil domů z vycházky okolo Stařechovic. Oznamovatelka uvedla, že již muže hledala, ale bezvýsledně. Na místo se postupně sjelo několik hlídek, mezi nimi i psovod se psem, který zasahoval již u prvního popsaného případu a pustili se do hledání a propátrávání okolí. Přibližně po půl hodině pes zavětřil a našel u polní cesty mezi rybníkem a přečerpávací stanicí hledaného muže. Ten uvedl, že při procházce spadl a protože ho bolela noha, nebyl schopen pokračovat v chůzi. Po vyšetření zdravotníky byl muž předán do domácí péče své manželce.   

por. Mgr. Miluše Zajícová
19. července 2023

vytisknout  e-mailem