Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Psa si chtěl koupit přes inzerát

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Zřejmě však naletěl podvodníkovi. 

Případem nevydařeného nákupu přes internet se v těchto dnech zabývají uherskohradišťští policisté. Terčem podvodníka se tentokrát zřejmě stal čtyřiačtyřicetiletý muž. Ten si chtěl k narozeninám pořídit psa.

Na internetovém inzertním portále ho koncem ledna zaujal inzerát zahraničního prodejce s nabídkou štěněte Bernardýna za částku patnáct tisíc korun. Pod touto nabídkou se nacházelo políčko s popisem kontaktovat inzerenta, do kterého muž napsal své požadavky a osobní kontakty. Ještě ten den ho prodejce zprávou přes WhatsApp informoval o tom, že má několik štěňat, která muži nabídl. Na druhý den mu zavolal na mobil, hovořil však anglicky. Telefonát tak musel vyřídit syn kupujícího. Inzerent mu sdělil, že bydlí v Polsku. Následná konverzace pokračovala opět přes WhatsApp. Prodejce se ptal, zda si muž přijede pro štěně k němu. Když mu odpověděl, že je to příliš daleko, tak mu inzerent nabídl, že psa pošle přes agenturu přepravující zvířata. Poté chtěl ještě dva tisíce korun za dodávku a dokumentaci a zároveň si nechal poslat kopii občanského průkazu s adresou. O dva dny později kupujícího e-mailem kontaktovala přepravní společnost, která požadovala uhrazení smluvené částky, a to sedmnáct tisíc korun. Muž platbu provedl a na druhý den byl opět kontaktován přepravní společností s tím, že má zaplatit dvacet tisíc korun za vakcinaci štěněte a pětadvacet tisíc korun za speciální přepravu s klimatizací. S tímto však kupující nesouhlasil, od koupě chtěl odstoupit a peníze již neodeslal.

Od té doby je prodejce i přepravní společnost nekontaktní. Peníze muži také vráceny nebyly.

Apelujeme na všechny, aby byli při nákupech přes internet obezřetní. Lidé přes internet objednávají nejen elektroniku, ale také auta, oblečení, obuv, kosmetiku, stavební materiál nebo různé spotřební věci. Ne vždy se ale zboží dočkají. Mnohdy kvalita zaslaného zboží neodpovídá požadované ceně.

3. března 2020, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem