Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Psa se chtěl zbavit v lese

ČESKOLIPSKO - Dvaatřicetiletého muž se zodpovídá z přečinu týrání zvířat. 

Dne 29. prosince loňského roku nám oznámil  muž, který se vrátil z krmení lesní zvěře, že v lesním prostoru mezi Novinami pod Ralskem a Mimoní  objevil amerického stafordšírského teriéra uvázaného u stromu bez jídla a pití. Na místo se společně s námi dostavili mimonští městští strážníci, kteří psa zajistili a převezli do útulku a my jsme začali pátrat po majiteli i jeho důvodu, proč psa v hlubokém lese zanechal. 

Vypátrat nám ho pomohl facebook. Do pěti minut potom, co jsme fotografii psa zveřejnili,  nám  začali lidé psát a jméno majitele  nám sdělili. Vzhledem k tomu, že se dvaatřicetiletý muž delší dobu nezdržoval v místě svého trvalého bydliště, převzal si záznam o sdělení podezření z přečinu týrání zvířat až v tomto týdnu  potom, co ho v Turnově na základě vyhlášeného celostátního pátrání zadržela  policejní hlídka.nalezený pesnalezený pes

Do protokolu nám vypověděl, že psa dostal před sedmi lety jako štěně a do loňské zimy se o něj staral. Pes, jehož výcviku a výchově se vůbec nevěnoval, se podle něj začal chovat v poslední době problematicky. Například prý napadl jednou ve vlaku opilou ženu, která mu šlápla na packu a od té doby nesnášel lidi pod vlivem alkoholu. Pokud došlo k nějakému incidentu, figuroval v něm vždy člověk s alkoholovým odérem.

 Muž se rozhodl, že se svého psa zbaví a nad způsobem asi dlouho nepřemýšlel. Namísto toho, aby ho nabídl na převýchovu nějaké chovné stanici nebo ho dal útulku, přivázal ho na pevno ke kmeni stromu bez vody a jídla a odešel od něj. Naštěstí ho tu do 24 hodin našel oznamovatel. Podle veterinárního lékaře pes vydrží mnohem déle bez jídla než bez vody. Pokud k ní nemá přístup tři až pět dní, nastávají u něj velmi vážné zdravotní komplikace, které vedou až ke kolapsu organismu, od kterého už není daleko k definitivnímu konci života. Zadržený se nám přiznal, že neměl v úmyslu se pro svého psa vrátit, tudíž byl s jeho smrtí spojenou s bolestivými útrapami plně srozuměn.

Za to mu nyní hrozí dva roky odnětí svobody.

12. 4. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa

Odkazy do noveho okna

nalezený pes

nalezený pes 

Detailní náhled

nalezený pes 2

nalezený pes 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem