Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prvosledová hlídka policistů z Benešova zachránila muži život

BENEŠOVSKO - Poškozený měl tepenné krvácení a téměř přišel o ruku. 

V sobotu 14. ledna 2023, krátce před 16. hodinou, přijala hlídka policistů Oddělení hlídkové služby Benešov, ve složení pprap. Václav Drahoš a nstržm. Filip Veselý, oznámení o eskalující situaci a hádce v obci Sázava, kde mělo dle oznamovatelky docházet k hádce v jednom z bytů a ta se se bojí, aby celá situace neeskalovala.
Již při jízdě na místo nahlášené události dostali policisté informaci o tom, že z bytu měla utéct slečna, která však odmítla uvést, co se na místě stalo, a i nadále je z bytu slyšet hluk a rány.

Po příjezdu na místo dovedla oznamovatelka policisty až k bytu, kde mělo k celé, do té doby nejasné situaci a události, docházet. Policisté nejprve zaboucháním na dveře vyzvali osoby v bytě, aby otevřely, po nějaké době z bytu vyběhl otevřít zakrvácený muž, který jim sdělil, že uvnitř je jeho zraněný kamarád.

Situace byla z počátku velmi nejasná a nebylo patrné, zda došlo k potyčce mezi těmito dvěma muži a i fyzickému útoku, při kterém byl jeden z nich vážně zraněn. Následně ale policisté zjistili, že na místě došlo k hádce mezi mužem a ženou a 19letý muž ze vzteku udeřil pěstí do prosklených dveří, které rozbil a začal masivně krvácet. Pořezáním o střepy téměř přišel o ruku, krvácel z tepny a ztratil proto velké množství krve. Kamarád zraněnému ruku ovázal ručníkem, ale tepenné krvácení tímto nezastavil. 

Z důvodu masivního krvácení, a již tak velké ztráty krve, přiložil pprap. Václav Drahoš zraněnému škrtidlo CAT na jeho pravou ruku, aby zamezil krvácení rány. Nstržm. Veselý se staral o druhého muže, který byl z celé události v šoku a vyčkávali na příjezd ZZS. O chvíli později policisté se zraněným mužem vyšli před budovu, provedli u něj protišoková opatření a zajistili mu tepelný komfort do doby, než na místo dorazila ZZS.  

Zraněný muž strávil téměř 14 dní v pražské nemocnici, kde se lékařům podařilo jeho ruku zachránit, čeká dlouhá a náročná rekonvalescence a rehabilitace, ale pevně věříme, že bude v pořádku. 
Policisté z Benešova mu svým odborným a rychlým zásahem a poskytnutím první pomoci jistě zachránili život, za záchranu a přístup poškozený policistům poděkoval.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
​27. ledna 2023

vytisknout  e-mailem