Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

První prázdninový víkend se neobešel bez problémů

BENEŠOVSKO – Na vyšší hustotě provozu se částečně odrazila i dopravní omezení v prostoru dálnice D1.  

Největší trpělivostí se museli obrnit řidiči, kteří k odjezdu na prázdniny či dovolené využili rychlostní komunikaci 1/3 u Benešova. Tady totiž zejména v pátek a v sobotu vznikaly i několikakilometrové kolony, které nesouvisely pouze s prázdninovým provozem jako takovým, ale i s dopravními omezeními na dálnici D1. Naplno byl vytížen také hlavní tah vedoucí přes Benešov na Vlašim, který je s ohledem na aktuální uzavírky ve městě velmi frekventovaný. „Takováto dopravní situace není v tomto období bohužel ničím výjimečná“, konstatoval vedoucí Dopravního inspektorátu Benešov npor. Mgr. Zdeněk Štěpánek. „V době masivního odjezdu na prázdniny nelze určitým komplikacím zcela zabránit, každý rok je to víceméně stejné. Také dopravní nehodovost v tomto období spíše stagnuje. Letos jsme za první prázdninový víkend zaznamenali celkem sedmnáct nehod. Na dvou z nich se podílel alkohol, měli jsme dvě těžká a čtyři lehká zranění.“
 
K dopravní nehodě s vážnými následky došlo hned v pátek 27. června krátce po půl druhé odpoledne na silnici třetí třídy ve směru od Neveklova do Benešova. Osmadvacetiletý řidič ve vozidle Škoda Octavia nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky, po projetí levotočivé zatáčky dostal smyk, vjel mimo vozovku a havaroval. Jeho vozidlo skončilo v příkopu na střeše. Mladý řidič utrpěl těžké zranění a skončil v nemocnici. Alkohol u něj vyloučili policisté orientační dechovou zkouškou, nemohou ale prozatím vyloučit, že řídil pod vlivem drog. Přesnou příčinu nehody dále vyšetřují.
 
Těžké následky si vyžádala také nedělní dopravní nehoda motocyklu s osobním automobilem, ke které došlo na silnici č. II/107 ve směru od Týnce nad Sázavou do Čakovic. Teprve třiadvacetiletý řidič motocyklu se zde s největší pravděpodobností nevěnoval řízení, nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a zezadu narazil do osobního motorového vozidla, které před ním začalo náhle brzdit. Způsobil si tak těžké zranění a skončil v nemocnici.
  
V sobotu se stalo také několik dopravních nehod, naštěstí už ne s tak závažnými následky. Kolem půl čtvrté ráno projížděl jednadvacetiletý řidič ve vozidle Škoda Octavia obcí Nová Živohošť. V okamžiku, kdy se ocitl před branou tamního kempu, zařadil místo zpátečky první rychlostní stupeň a narazil do závory. Ta se otevřela a poškodila rekreační chatku. Policisté mladíkovi naměřili více než dvě promile alkoholu v dechu, navíc zjistili, že nevlastní řidičské oprávnění na žádnou skupinu. Vyšetřován bude pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Následovala havárie motocyklu, která se stala kolem půl sedmé ráno v obci Ctiboř. Osmnáctiletá řidička zde v jedné chvíli začala brzdit, na nerovném povrchu dostala smyk a vjela do protisměru, kde havarovala. Ona i její spolujezdkyně utrpěly naštěstí jen lehčí zranění.
 
Kolem patnácté hodiny havaroval pro změnu šestapadesátiletý řidič vozidla Land Rover. V okamžiku, kdy projížděl po místní komunikaci ve směru od obce Ješetice k tamní osadě, vjel z dosud nezjištěných příčin mimo vozovku, kde narazil nejprve do telefonního sloupu, poté do stromu a nakonec do ocelového svodidla. Zraněn byl naštěstí jen lehce. Předběžná škoda převýšila šedesát tisíc korun. Řidiči policisté naměřili bezmála čtyři promile alkoholu v dechu.
 
Policisté z benešovského dopravního inspektorátu i jejich kolegové z okolních obvodních oddělení dohlíželi na dopravu během celého víkendu. V rámci celorepublikové akce, ale i své vlastní činnosti se zaměřovali na prázdninový provoz v Benešově a okolí. Zjišťovali především, zda řidiči neusedají za volant pod vlivem alkoholu, dodržují rychlost a také ostatní pravidla silničního provozu. Jen během bezpečnostních opatření zkontrolovali více než 640 vozidel. Téměř 190 řidičům uložili pokuty ve výši téměř 55 tisíc korun a dvacet jich oznámili na městský úřad do dalšího správního řízení. Během víkendu odhalili také šestnáct řidičů při řízení pod vlivem alkoholu, z toho i jednoho cyklistu. Čtyři z těchto případů byly kvalifikovány jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
V souvislosti s prázdninovým provozem bude policie v podobných akcích bezpečnostního charakteru pokračovat i nadále.
 
nprap. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
30. června 2014

vytisknout  e-mailem