Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

První lednový den nastoupily k středočeské policii přes dvě desítky nových policistů a policistek

KRAJ- Krajský policejní ředitel zahájil první pracovní den roku 2021 přijetím více jak dvou desítek mladých mužů a žen, kteří za své povolání vybrali službu pro Policii ČR. 

Hned první pracovní den roku 2021 byl bezesporu velmi významný pro dvacet čtyři mužů a žen. Právě tolik jich přijal krajský policejní ředitel, generál Václav Kučera, do  řad středočeské policie poté, co úspěšně zvládli přijímací řízení.

Přijatí muži a ženy, kteří se rozhodli pracovat u největší bezpečnostní složky v ČR – u Policie České republiky, poté, co „nafasují“ policejní uniformu, čeká policejní vzdělávání. V rámci dvanáctiměsíční základní odborné přípravy získají teoretické, tak i praktické znalosti a dovednosti potřebné pro práci každého policisty.

Nedílnou součástí základní odborné přípravy je také zvyšování fyzické kondice pod vedením zkušených instruktorů a v neposlední řadě také ovládání služební zbraně a střelecký výcvik. Po absolvování potřebného vzdělání čeká již mladé ženy a muže zákona skutečná služba. Pod vedením zkušenějších kolegů již budou vykonávat službu na obvodních odděleních, odděleních hlídkové služby, či u dopravní policie. Uplatnění ale mohou najít i na některých dalších službách, jakými jsou např. služební kynologie, poříční oddělení, cizinecká policie, apod.

V roce 2020 se o práci na Krajském ředitelství policie Středočeského kraje ucházelo přes devět stovek zájemců, kteří si podali žádost. K policii jich bylo přijato  228. „Těší mě, že lidé mají o službu u Policie ČR stále zájem. Za celý rok 2020 jsem již přivítal na našem krajském ředitelství přes dvě stě těch, kteří se rozhodli pro toto povolání,“ říká krajský ředitel generál Kučera a pokračuje. „Největší zájem jsme zaznamenali od září do konce roku 2020. V září, říjnu a listopadu přijímali Středočeši vždy kolem třech desítek nových policistů a policistek. „No a úplně nejvíc mužů a žen zákona nastoupilo na naše krajské ředitelství v prosinci, a to bezmála čtyři desítky,“ zhodnotil krajský ředitel. „Rok 2020 nebyl v důsledku pandemie nijak příznivý, a tak jsem rád, že i přes tuto zvláštní dobu naše náborové aktivity nevyzněly naprázdno a práce u policie je pro stále spoustu zájemců atraktivní a zajímavá,“ uzavřel krajský ředitel.

Že je o službu u policie, potažmo ve středních Čechách, zájem, vypovídají i čísla nově nastoupivších za pět let. „Jak jsem již zmínil, za celý rok 2020 jsme přijali přes dvě stovky nováčků,   což je o téměř sedmdesát zájemců více, než za rok 2019, kdy jsme přijali kolem 160  nových mužů a žen zákona. A v roce 2018 vstoupily do řad středočeské policie  dvě stovky zájemců. Každoročně jsme tak během pěti let přijali každý rok  v průměru sto padesát nových policistů,“ shrnuje generál Kučera.

Za těmito nemalými počty je nikdy nekončící práce všech policistů, ale také i velmi zásadní projekt, který středočeská policie realizuje třetím rokem – „Přes bariéry s policií. Více o projektu zde: https://www.policie.cz/clanek/projekt-pres-bariery-s-policii-realizujeme-jiz-tretim-rokem.aspx. „Mým hlavním záměrem v rámci tohoto projektu byla dlouhodobost, kontinuita a zapojení co největšího počtu čtvrtých ročníků středních či vyšších odborných škol, nebo škol s bezpečnostní tematikou. A to se podařilo. Jen v průběhu let 2018/2019 se zapojilo na sedmdesát škol a bezmála tisíc sedm set studentů ze středočeských středních škol. Nicméně i přes jejich zájem nám kontinuitu přerušila pandemie koronaviru, takže nyní musíme počkat, až toto období, které pro nikoho není příznivé, odezní. Ale i tak jsem potěšen, že jsme nyní v listopadu přivítaly další tři desítky nových kolegů,“ sděluje krajský ředitel, generál Kučera.

Ve středočeském kraji vykonává v současné době službu přes tři a půl tisíce policistů. Do plného stavu chybí 330 policistů, a to zejména na krajských útvarech, jako např. na dálničních odděleních a na územních odborech. „Policisty bychom nejvíce potřebovali doplnit na útvarech kolem Prahy, v Mladé Boleslavi, na Mělníce a v Berouně,“ uzavírá generál Kučera.

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
5. ledna 2021

vytisknout  e-mailem