Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Prvňáčci a Policejní pohádky..."

MS kraj - Týden prvňáčků v Knihovně města Ostravy obsáhl i témata bezpečí 

Mnoho zážitků i nové knížky si odnesli žáci prvních tříd z Knihovny města Ostravy. V rámci „Týdne prvňáčků“ připomněli preventisté dětem, jak se vyhnout nejen prázdninovým nástrahám. Prvňáčci si poslechli příběh O statečném policistovi Honzíkovi a zopakovali si, jak se bezpečně chovat při pohybu u řeky i na silnici. Děti pak poznávaly království Fantazie, které mohou objevovat též prostřednictvím čtení. Prvňáčci se tak například dozvěděli, že království Fantazie se nachází za sedmero knihami i sedmero policemi, vládne mu moudrý a sečtělý král Gabriel…

Knihovníky dokonale připravený program završilo slavnostní pasování prvňáčků králem Gabrielem na čtenáře. Noví čtenáři získali nejen svůj první čtenářský průkaz, ale také Policejní pohádky spolu s omalovánkami, pexesy a dalšími preventivními materiály. Nové informace si děti mohou zopakovat jak v závěru každého příběhu Policejní pohádek prostřednictvím otázek, tak při hře se zmíněnými tiskovinami. Tradiční akci „Týden prvňáčků“ zorganizovala Knihovna města Ostravy úctyhodným čtrnáctým rokem. Další informace naleznete v odkazu a také zde.

Lze doplnit, že kniha Policejních pohádek neobsahuje tradiční pohádky o princeznách, dracích či rytířích, ale naopak příběhy z běžného života. Některé příběhy byly inspirovány konkrétními případy. Policista Honzík a soudce spravedlivý Přemysl děti v 16 příbězích přirozenou formou seznamují s možnostmi, jak se bezpečně chovat v rozličných kritických situacích. Dětmi oblíbené jsou příběhy – O statečném policistovi Honzíkovi, Jak Frantík a Terezka zkoušeli tatínkovo víno nebo Jak droga zatemnila Petříkovi mysl.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
mjr. Mgr. Gabriela Pokorná
vedoucí oddělení prevence
24. června 2021

vytisknout  e-mailem