Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Prveventivní projekt „Správným směrem“ v Brně

Dne 17. června 2015 v Brně v rámci „Dne s Policií“ Krajského ředitelství PČR Jihomoravského kraje představil ředitel Národní protidrogové centrály plk. Mgr. Jakub Frydrych preventivní projekt „Správným směrem“, jehož krajské kolo aktuálně probíhá na území Brna. 

Jihomoravský kraj je již pátým krajským dějištěm aktivit spojených s touto preventivní akcí. Projekt má v současné době cca 8800 účastníků od 13-60 let a v rámci soutěže o nejlepší protidrogový plakát bylo vytvořeno již přes 310 plakátů. Projektu propůjčila svou tvář zpěvačka Markéta Konvičková, která podporuje boj proti drogám a snaží se jít příkladem svým zdravým životním stylem.

Slavnostní zahájení projektu v Brně dne 5. května 2016 bylo spojeno s vernisáží protidrogových plakátů a současně s vyhlášením grafické soutěže. Zahájení se zúčastnili kromě veřejnosti zástupci Národní protidrogové centrály, Krajského úřadu a ředitelství policie ČR Jihomoravského kraje. Projekt „ Správným směrem“ zahajoval celokrajskou preventivní akci „Zdravý kraj“. Doposud byl projekt realizován v Ústeckém, Jihočeském, Královehradeckém kraji a v hl. m. Praze.

Hlavním smyslem projektu „Správným směrem“, je zapojení všech složek, zabývajících se protidrogovou prevencí v daném regionu a vytvoření co nejúčinnějšího souboru opatření, vycházejících z konkrétních problémů s návykovými látkami. V jednotlivých regionech zapojených do projektu proběhla řada odborných seminářů, workshopů a přednášek jak pro veřejnost, tak i pro studenty středních škol a uskutečnilo se několik doprovodných akcí. Byly také vytvořeny mapy rizikových oblastí, a to zejména na základě osobních zkušeností žáků zdejších škol. 

Součástí projektu je vyhlášení soutěže o nejlepší protidrogový plakát. Soutěž je určena studentům ve věku 15 až 19 let, kteří mají možnost touto cestou vyjádřit svůj životní postoj k problematice nelegálních drog. Jimi zpracovaný plakát musí být jednoznačně zaměřen proti zneužívání nelegálních návykových látek a splnit stanovené technické parametry. Odborná porota pak vybírá čtyři nejlepší plakáty, jejichž autoři jsou oceněni věcnými cenami. Vyhlášení vítězů zakončuje každý regionální blok projektu.

Výstava plakátů s protidrogovou tématikou byla k vidění v prostorách Knihovny Jiřího Mahena v Brně, Kobližná 4, a v současné době ve školicím středisku krajského úřadu Na Cejlu v Brně.

Jihomoravský kraj bude projekt „Správným směrem“ hostit do listopadu letošního roku, kdy proběhne slavnostní vyhlášení vítězných plakátů a ocenění jejich autorů. V září 2016 bude v Kladně zahájeno další regionální kolo v rámci Středočeského kraje. V roce 2017 se projekt „Správným směrem“ stěhuje do Moravskoslezského kraje a následně dále do dalších regionů České republiky.

Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
20.6.2016                                                                                                            vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych 
                                                                                                                                                 ředitel  

Odkazy do noveho okna

Správným směrem Brno (2)

Správným směrem Brno (2) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (3)

Správným směrem Brno (3) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (4)

Správným směrem Brno (4) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (5)

Správným směrem Brno (5) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (7)

Správným směrem Brno (7) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (6)

Správným směrem Brno (6) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (1)

Správným směrem Brno (1) 

Detailní náhled

Správným směrem Brno (8)

Správným směrem Brno (8) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem