Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Průměrná cena trestní ho řízení

Zveřejnění podle § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel ve své žádosti uvedl:

„Sdělte, jste-li povinný, nejste-li, označte povinného, sdělte, jestli máte data, nebo víte alespoň orientačně, kdo tato data má, kolik KČ stojí v průměru jedno obvinění, ve kterém se občan proti kartelu justice s exekutivou brání stížností na obvinění, odvoláním na odsuzující rozsudek, dovoláním nejvyššímu soudu a ústavní stížností – tzn., když vyčerpá všechny, opravdu všechny možnosti včetně stížnosti ministru spravedlnosti pro porušení zákona.

Kolik to cca stojí Kč

A) Občana, když občan kromě advokátů, právníků a soudních poplatků uhradil 18 soudně znaleckých posudků, z toho 1 psychiatrický a 17 soudně znaleckých posudků ke složení konopí.

B) Státní rozpočet, když ČR hradila v dané kauze celkem 18 policejně znaleckých posudků, z toho 10 na analýzy konopí a 8 psychiatrických posudků na daného občana a brzy bude hradit devátý psychiatrický posudek.“

Policie České republiky na základě žadatelem použitých formulací vyhodnotila předmětné podání jako žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 106/1999 Sb.“), a poskytla žadateli následující informace:

Zákon č. 106/1999 Sb. v ustanovení § 3 odst. 3 definuje informaci jako jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Informace, jichž se žadatel domáhá, neodpovídají této definici. Povinný subjekt konstatoval, že nedisponuje údaji o průměrné ceně jednoho trestního řízení charakterizovaného v předmětné žádosti o informace, že z žádného právního předpisu mu nevyplývá povinnost takovými údaji disponovat, a proto nemůže žadateli požadované informace poskytnout. Konstatoval rovněž, že nemá k dispozici ani informace o jiném povinném subjektu ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., který by požadovanými údaji disponoval nebo byl povinen disponovat, a proto ani tyto informace nemůže žadateli poskytnout.          

Nad rámec informační povinnosti vyplývající ze zákona č. 106/1999 Sb. povinný subjekt odkázal žadatele, má-li v bodech ad A) a ad B) svého podání na mysli konkrétní trestní věc, aby se se svými dotazy obrátil na orgány činné v trestním řízení, jež vedly nebo vedou trestní řízení v této konkrétní věci.

PhDr. Jiří Vokuš, 24. května 2019

vytisknout  e-mailem