Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Průběh kurzu Kuzma

Od 2. září 2009 probíhá druhý běh kurzu KUZMA – kurz zodpovědného majitele městského psa, který pořádá Městské ředitelství policie Ostrava ve spolupráci s policisty Skupiny základních kynologických činností Ostrava. Účastníky kurzu jsou děti ve věku od 12 do 18 let.  

úvod lekce.JPGúvod lekce.JPG

Patnáct mladých psovodů pravidelně dochází se svými čtyřnohými miláčky jednou týdně do sportovního policejního areálu Ostrava Hulváky. Zde  pod dohledem policistů a asistentů (absolventi z prvního kurzu) se snaží pochopit psychiku svého zvířete a následně se tak stát sehraným „týmem“.  Kurz se  mimo jiné zaměřuje i na odstranění výchovných či výcvikových chyb psů, což pomalu přináší své ovoce. K nejvýraznějším pokrokům patří např.:

Barney – Bearded collie
Jedná se o téměř čtyřletého psa,který do kurzu přišel zejména s avizovanými značnými problémy s agresivitou vůči některým psům. Při prvních kontaktech se psem bylo zjištěno, že v průběhu jeho psychického vývoje došlo k problému se socializací vůči jiným psům a skutečně se k nim chová s projevy dominance a agresivity, které se psovodkyni nedaří zvládat, v důsledku čehož není možno nechat psa pohybovat se „na volno“ v místech, kde by mohl hrozit kontakt s jiným psem. Navíc bylo zjištěno, že se jedná o zvíře velmi temperamentní, které právě nemožností uvolnit přebytečnou energii pohybem, zvolilo jako způsob vybití napětí vytrvalý štěkot, což byl problém neřešený.
V průběhu kurzu došlo k harmonizaci vztahu psovodkyně a psa v tom smyslu, že byly výrazně a jasně vymezeny kompetence. Psovodkyně začala důsledně trvat na své vedoucí pozici na hierarchickém žebříčku a správné chování psa ve vhodných okamžicích posilovat kladnými incentivami, zatímco s projevy neukázněnosti psa spojovat podmíněné reflexy negativní. Tento proces se záhy projevil v chování Barneyho tak, že v současné době již může se svou psovodkyní procházet neupoutaný u nohy i bezprostředně mezi skupinou psů aniž by se pokoušel některého napadnout. Je možno jej s ostatními psy pustit na volno, přičemž je možno jej v kterékoli fázi přivolat.
Činnost psa i po takovéto změně vzorce chování probíhá se stále stejnou radostí a temperamentem. Je však nyní mnohem příjemnějším společníkem pro svou rodinu a i on sám je spokojenější, neboť je začleněn do své lidské „smečky“ na místě, které mu přirozeně vyhovuje. Je možno jej spolehlivě ovládat a psovodkyně již umí předvídat rizikové situace a předcházet střetům s jinými psy, aniž by musela fyzicky zasahovat. Stal se z ní vůdce týmu. Stejně tak štěkot je již schopna psu zakázat a přimět jej ke klidnému pohybu u nohy bez napnutého vodítka či zcela bez úvazu.

Zadan – kříženec
Jedná se o osmiletého psa, křížence typu jezevčíka, avšak větší a mohutnější tělesné konstituce, který do kurzu nastoupil s problémem v kontaktu s cizími lidmi. Byla zjištěna silná nedůvěra k lidem, kterou řešil agresivními projevy a snahou kousnout člověka, který se k němu pokusil přiblížit.
V průběhu kurzu bylo, kromě běžné ovladatelnosti a poslušnosti, pracováno na vybudování důvěry k lidem, což přineslo výsledky v tom smyslu, že dnes již Zadan při oslovení očekává od neznámého člověka pamlsek, které rád a s ochotou přijímá (což je již samo o sobě znakem vymizení nervozity a stresu z cizích lidí) a nechává se rád hladit.
Psovodkyně již ví, jak v situaci, kdy původně psu bránila v kontaktu s člověkem či jiným psem z obavy, že se projeví Zadanova ne vždy kladně vyladěná povaha a dojde k napadení, reagovat a psa uklidnit a převést situaci do přátelského kontaktu.

Fory – kříženec
Jedná se o cca rok a půl starého psa, jehož si majitelka v počátcích kurzu vzala do péče z ostravského městského útulku pro opuštěná zvířata. Psovodkyně již absolvovala první běh kurzu s jiným psem, u něhož však později bylo diagnostikováno vrozené onemocnění pohybového aparátu, které mu brání v aktivním sportovním vyžití se svou majitelkou. Pejsek tedy dochází jen „rekreačně“ a stal se nepsaným „maskotem“ prvního běhu kurzu (Max) a jeho psovodkyně se tedy ujala opuštěného křížence, aby se mohla kynologickému sportu věnovat aktivněji.
Oba psy se podařilo díky již získaným zkušenostem psovodkyně spřátelit a předejít projevům „žárlivosti“ a rivality mezi nimi.
U Foryho se z počátku projevovala přílišná samostatnost nabytá pobytem „na ulici“, kdy se naučil spoléhat pouze sám na sebe a stal se „sólovým hráčem“ nepříliš ochotným podřizovat se vůli člověka. Správným přístupem se však brzy podařilo navázat pevný kontakt mezi psovodkyní a psem a posílit jejich vzájemnou důvěru. Dnes již Fory se svou psovodkyní překonává s velkou radostí veškeré dostupné překážky, s grácií se pohybuje mezi ostatními psy, aniž by na ně soustředil svou pozornost a snižoval tak koncentraci na svou psovodkyni, pohybuje se takto i na volno a lze jej kdykoli přivolat. Z dvojice se stává sehraný tým a společně se pouštějí do složitějších úkolů. V současné době pracují na odmítání nalezené potravy, což je, přirozeně, u zvířete které bylo, ve snaze přežít, nuceno kvůli lhostejnosti původního majitele živit se zbytky potravy právě na ulici nalezené, pochopitelným problémem, avšak i s tím se tato dvojice zdatně potýká a spěje mílovými kroky kupředu.

označení místa.JPGoznačení místa.JPG


Kromě teoretické přípravy, praktických ukázek a výcviku na kynologických překážkách  se účastníci seznamují i s policejní prací. Na poslední lekci  se na přiklad seznámili s práci specialisty pro vyhledávání výbušnin. Na „živo“ tak mohli shlédnout ukázku příjezdu policejního vozidla na místo činu. Prohlídku podezřeného vozidla a následné označení místa služebním psem, kde je uložen nástražný výbušný systém. Přihlížející si následně mohli osahat či vyzkoušet  pyrotechnický ochranný oblek. Překvapením byla váha obleku – 40 kg. Přesto všechno se našli zástupci obou pohlaví, kteří si jej vyzkoušeli.

Velice pozitivní je zjištění, že účast dětí v kurzu není lhostejná jejich rodičům.  Na lekci dorazila „v zastoupení“  za dceru, která byla nemocná i maminka paní Radka. Po celou dobu lekce se řídila pokyny kynologů a nepohrdla radou ani od mladých asistentů. Mrzelo ji, že dcera musela zůstat doma a nemohla tak vidět ukázku policejní práce. „Budu se snažit ji vše doma barvitě vylíčit“ uvedla na závěr lekce.     

nastavitelná překážka.JPGnastavitelná překážka.JPG

Účastníky ještě čekají dvě lekce, přičemž druhá bude již závěrečná. Všechny čeká přezkoušení a pro úspěšné i předání osvědčení o absolvování kurzu z rukou ředitele Městského ředitelství policie Ostrava. Mladé psovody ještě čeká i exkurze ve středisku pachové identifikace, na kterou se již těší.

Ostravští policisté i v roce 2010 připravují realizaci tohoto kurzu. Bude se opět jednat o dva dvou a půl měsíční kurzy: duben 2010 – červen 2010  a září 2010 – listopad 2010. Kurzy jsou přístupné všem, neboť jsou pořádané zdarma. Nelze v této věci opomenout Magistrát města Ostravy, který finančně podpořil celý projekt.   

Bližší informace o kurzu naleznete na:  http://www.policie.cz/clanek/kuzma-kurz-majitele-mestskeho-psa-111877.aspx

Znovu připomínáme že „KUZMU“ si  v žádném případě nelze představovat jako běžný kynologický klub, kterých v Ostravě působí několik. Stejně tak jej nelze chápat jako konkurenci takovýchto kynologických organizací.
Zatímco členství v základní kynologické organizaci je podmíněno jednak hlubším zájmem o sportovní kynologii (členové jsou připravováni ke skládání zkoušek z výkonu sestávajících se ze cviků poslušnosti, ale také pachových a obranných prací, přičemž tyto kategorie musí být plněny všechny paralelně) u účastníků „Kuzmy“ jde o jejich snahu správně socializovat svého psa a připravit jej pro život ve městě. Tak aby z něj byl příjemný společník nezavdávající příčiny k mezilidským konfliktům.
Absolvent kurzu by se měl profilovat jako „pejskař“, který :
- si plně uvědomuje zodpovědnost za svého psa
- chová se ohleduplně ke svému okolí
- je schopen samostatně hledat řešení vznikajících problémových prvků v chování svého psa (tímto předcházet konfliktním situacím)

Pes v průběhu kurzu prochází intenzivní socializací, v rámci které poznává přátelskou skupinu psů s nimiž může navazovat zdravé sociální vazby a stejně tak přátelsky naladěný kolektiv lidí, kteří mu pomohou nalézt cestu k bezproblémovému chování vůči neznámým lidem. V rámci toho všeho zároveň prochází intenzivním výcvikem ovladatelnosti v nejrůznějších situacích, aniž by byl zapojován např. do výcviku prvků obranných prací.

Práce instruktorů „Kuzmy“ se svými svěřenci je mnohem individuálnější, než by tomu mohlo být v kterékoli běžné kynologické organizaci. Navíc zahrnuje předání mnohem většího množství teoretických informací, díky kterým účastníci kurzu docházejí k postupnému proniknutí do psychiky svých psů.

Výsledkem je pak to, že absolvent kurzu je nejen schopen mechanicky naučit každého dalšího svého psa jednotlivým cvikům poslušnosti, ale navíc chápe nejrůznější zákonitosti vzniku reflexů jimiž je pes řízen a ovládán a dokáže předvídat a domýšlet důsledky působení na psa. Předcházet krizovým situacím a samostatně je řešit. V průběhu kurzu jsou frekventanti  konfrontováni s mnoha problémy nejen svých psů, ale i psů ostatních účastníků a díky tomu je jim předkládáno množství alternativ řešení takovýchto potíží. Po teoretickém vysvětlení původu a možných způsobů nápravy těchto situací dokážou i v budoucnu, bez vedení instruktorů, aplikovat nabyté vědomosti a dovednosti ve vhodných případech u psů vlastních, ale i u psů svých přátel a kamarádů, jak se to již mnohdy děje.
Dalším faktorem odlišujícím „Kuzmu“ od základní kynologické organizace (ZKO) je „nízkoprahovost“ vstupu např. pro sociálně slabší rodiny. Vzhledem k mnohasetkorunovým vstupním poplatkům v ZKO se výcviku v nich neúčastní mnoho dětí.  Kynologie pro ně není hlavní volnočasovou aktivitou a rodiče do jednorázového „zušlechtění“ svého čtyřnohého člena rodiny nechtějí či nemohou investovat takto nemalé částky.  Děti si tedy teprve v našem kurzu v podstatě plní jeden ze svých snů.  Jejich rodiče mají možnost poznat, jak je či není jejich zájem hluboký a trvalý.

Také lze konstatovat, že Kuzma vstoupil do povědomí veřejnosti. S žádostí o radu a pomoc se na služební kynology obrací stále více dospělých. Proto zvažujeme do budoucna uspořádání  jednorázových besed či seminářů pro veřejnost, na kterých by se zájemci mohli s kynologickou problematikou z pohledu profesionálů blíže seznámit.

Vstup do fotogalerie zde

por. Mgr. Kateřina Šimáková
Preventivně informační skupina Ostrava 

kpt. Mgr. Radek Červenka
vrchní komisař
oddělení služební kynologie
tel.č. 974 721 771

vytisknout  e-mailem