Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Provoz Společného kontaktního pracoviště byl zahájen

KRAJ, HODONÍN: Cílem je zlepšení podmínek pro spolupráci složek IZS mezi ČR a SR. 

Dnešní den představuje důležité datum v oblasti rozvoje česko-slovenské spolupráce na poli bezpečnosti. Jedná se totiž o den, kdy 1. náměstek ministra vnitra ČR společně se státním tajemníkem Ministerstva vnitra SR podepsali v Hodoníně za účasti policejního prezidenta ČR a viceprezidenta Policejního sboru SR Dohodu o vzniku Společného kontaktního pracoviště Hodonín - Holíč a vzápětí slavnostně zahájili provoz tohoto pracoviště.

Tímto krokem došlo k završení dvouleté intenzivní spolupráce mezi orgány policie a hasičů České a Slovenské republiky. Účelem vzniku nového pracoviště je vytvoření kontaktního bodu pro bezpečnostní složky obou zemí, jehož prostřednictvím bude možné nepřetržitě vyměňovat informace o hrozbách pro bezpečnost občanů. Za tímto účelem bude pracoviště trvale obsazeno policisty české i slovenské strany, kteří budou pracovat doslova tváří v tvář ve společné operační místnosti. Pro případ vzniku mimořádné události jsou zde vytvořeny též podmínky pro využití pracoviště pracovníky hasičských sborů ČR a SR, popř. dalších složek integrovaného záchranného systému. Zároveň pracoviště bude sloužit jako místo pro předávání osob omezených na osobní svobodě mezi českými a slovenskými policejními a justičními orgány.
Obdobných center v České republice existuje již pět, z toho dvě s Německem, dvě s Polskem a jedno s Rakouskem. Vzhledem k absenci jazykové bariéry bylo Slovensko poslední zemí, se kterou společné pracoviště doposud neexistovalo. Potřeba neustálé výměny informací však nutila bezpečnostní orgány k tomu, aby tuto mezeru vyplnily, což se dnes podařilo.
Vznik společného pracoviště byl financován ze státních rozpočtů ČR a SR, ale významným podílem přispěly k jeho vybavení též prostředky z Evropského fondu regionálního rozvoje v rámci Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013.
 
 
mjr. Mgr. Vladimír Vedra, vedoucí Odboru mezinárodních vztahů Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje
Odkazy do noveho okna

podpis_dohody

podpis_dohody 

Detailní náhled

prezentace

prezentace 

Detailní náhled

prezident

prezident 

Detailní náhled

prohlídka

prohlídka 

Detailní náhled

prohlídka_prostor

prohlídka_prostor 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem