Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Lákání dětí do vozidla nebylo pravdivé

OLOMOUCKO - Došlo k nedorozumění mezi osádkou vozidla a dívkou. 

aktualizace 30. ledna 2024

Policisté územního odboru Olomouc uklidňují veřejnost k události týkající se možného lákání dětí do vozidla na Olomoucku. K žádnému lákání dětí nedošlo. Lavinu těchto oznámení spustila první zpráva, kdy měl v obci Majetín vystoupit muž z dodávky a nabídnout nezletilé dívce svezení na sáňkách.

Kriminalistům se podařilo vypátrat a vyslechnout řidiče a spolujezdce bílé dodávky, kteří v obci zastavili a vykládali převážené věci. Jednalo se o nedorozumění, ke kterému na místě mezi osádkou a dívkou došlo. Všechna další oznámení pak vznikala v této souvislosti. Prověřili jsme je a nezjistili, že by se zakládala na pravdě.

K žádnému protiprávnímu jednání nedošlo a veřejnost nemusí mít obavy.

por. Mgr. Libor Hejtman
30. ledna 2024

--------------------------------------------

Policisté územního odboru Olomouc se od 21. ledna 2024 zabývají třemi oznámeními, které se týkají výskytu bílého vozidla v obci Majetín, Krčmaň a Grygov. V Majetíně měl z vozidla s přívěsným vozíkem vystoupit muž a nabídnout nezletilé dívce svezení na sáňkách, které měl ve vozíku. O tři dny později měl muž z bílé dodávky lákat do vozidla nezletilého chlapce v obci Krčmaň, a to pod příslibem peněz na hry a na telefon. Stejný den večer viděl další nezletilý chlapec bílou dodávku se dvěma muži v obci Grygov. Hocha nikdo neoslovil, on jen o bílém vozidle slyšel ve škole od paní učitelky, která děti poučila, jak se mají chovat.

Policisté žádné z oznámení nepodceňují a usilovně na nich pracují. S maximální důsledností a pečlivostí prověřují všechny získané informace, poznatky i kamerové záznamy. Posílili jsme také výkon služby v uvedených lokalitách. Informovali jsme ředitele základních škol, aby děti poučili, jak se mají v takových případech chovat. Zároveň jsme je požádali, aby nám oznámili další případné incidenty, o kterých se dozví.  

Na základě dosavadních informací a zhlédnutí kamerových záznamů se jeví oznámení o lákání dětí do vozidel jako vysoce nepravděpodobné. Šetřením byly zjištěné výrazné odchylky od prvotních sdělení. Nicméně oznámení nepodceňujeme a nadále je prověřujeme.

V případě, že by rodiče podobné informace od svých dětí získali, měli by se s nimi prioritně obrátit na Policii ČR a další postup konzultovat s policisty.

por. Mgr. Libor Hejtman
26. ledna 2024

vytisknout  e-mailem