Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Prosincová nehodovost

ŽĎÁRSKO: Řidiči musí přizpůsobit jízdu klimatickým podmínkám 

 Za poslední měsíc roku 2011 byla na Žďársku vyžádána přítomnost dopravních policistů u 44 dopravních nehod. Ve stejném měsíci ale loňského roku bylo nehod o 15 méně. Karamboly si vyžádaly tři těžká zranění a lehce zraněno bylo 18 osob. V předcházejícím roce 2010 byl těžce zraněn jeden člověk, deset účastníků bylo zraněno lehce. V prosinci se stala jedna vážná dopravní nehoda, která si vyžádala jeden lidský život.

 

18.12.11 Oslavička.JPG18.12.11 Oslavička

Tragická dopravní nehoda, při které došlo k usmrcení jednoho z účastníků, se stala dne 18. prosince 2011 v 09:35 hodin v katastru obce Oslavička. Osmnáctiletý řidič jel s osobním vozidlem Opel Corsa směrem k Velkému Meziříčí. Když projížděl mírnou levotočivou zatáčkou, dostal na vozovce pokryté vrstvou kluzkého sněhu smyk. Ten nezvládl a přejel do protisměru, kde narazil do přední části vozidla Škoda Felicia. Oba řidiči byli zraněni lehce. Dvaasedmdesátiletá spolujezdkyně ze Škody Felicia byla při srážce zraněna smrtelně. Dechová zkouška řidičů byla negativní. Vozidla byla vybavena zimními pneumatikami. Způsobená škoda je ve výši 25 000 korun.

 

Tento měsíc si drží prvenství i co do počtu dopravních nehod, při kterých policisté zaznamenali u řidičů pozitivní dechové zkoušky. Celkem osm řidičů usedlo do vozidla, i když před jízdou požili alkohol. Toto číslo je nejvyšší za celý kalendářní rok. Shodě po pěti nehodách se na další příčky zařadily měsíce červenec a listopad.

Řidič s nejvyšší naměřenou hodnotou usedl za volant 18. prosince 2011. K této nedělní nehodě vyjížděli policisté před 9. hodinou. Pětatřicetiletý řidič se se vydal Škodou 120 L na cestu v obci Hamry nad Sázavou. Zapomněl ale na maličkost, že do vozidla usedá řidič střízlivý. Když projížděl pravotočivou zatáčkou v mírném klesání, dostal na zledovatělé silnici smyk. Přejel do protisměru, kde se střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Octavia a skončil mimo silnici. Řidič byl po nárazu lehce zraněn a na místě ošetřen zdravotníky. Dechová zkouška u řidičky Škody Octavia byla negativní. Stejný výsledek ale nebyl u druhého řidiče. Ten při dechové zkoušce nadýchal 2,99 promile alkoholu v dechu. Muži byl na místě zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda motorovými vozidly.

Nehoda s těžkým zraněním spolujezdkyně se stala v neděli 26. prosince 2011. Okolo 04:30 hodiny jel šestatřicetiletý řidič s osobním vozidlem Alfa Romeo v obci Hamry nad Sázavou. Řidič na mokré vozovce najel na pravou krajnici a pravou přední částí vozu narazil do stromu. Při nehodě byl šofér lehce zraněn. Ovšem spolujezdkyně byla do nemocnice převezena s těžkým zraněním. I u tohoto řidiče provedli policisté dechovou zkoušku. Měření odhalila řidičovo porušení pravidel, když před jízdou požil alkohol. Hodnota prvního měření byla 2,43 promile. Druhé měření bylo ještě o jednu desetinu vyšší. Policisté šetřením na místě rovněž zjistili, že ani jeden z pasažérů vozidla nepoužil při jízdě bezpečnostní pásy. Způsobená škoda je ve výši nejméně 20 000 korun.

Chodci se s vozidlem střetli ve dvou případech a přivodili si lehká zranění. Škoda nebyla nikomu způsobena. Jedna nehoda se stala na parkovišti a druhá na přechodu pro chodce.

Ve druhém prosincovém dni jel v 17:35 hodin třiapadesátiletý řidič s vozidlem Citroen Berlingo na parkovišti u nákupního centra na ulici Chelčického. Řidič měl v úmyslu zaparkovat na volné místo, a proto začal couvat. Přehlédl však za sebou jdoucího čtyřiaosmdesátiletého chodce, se kterým se střetl. Muž upadl na zem a lehce se zranil. Dechová zkouška u obou účastníků srážky byla negativní.

Ve středu 7. prosince 2011jel s vozidlem Fiat Ducato v Novém Městě na Moravě osmatřicetiletý řidič. Když projížděl po Masarykově ulici deset minut před 14. hodinou, neumožnil bezpečné přejití silnice osmiletému chodci. Chlapec vozovku přecházel v místech k tomu určených, tedy po vodorovně vyznačeném přechodu pro chodce ve směru jízdy řidiče. Po střetu byl klučina s lehkým zraněním převezen na vyšetření do nemocnice. Řidič se podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem.

Nejčastější příčinou vzniklých havárií byla nepřiměřená rychlost ( 22 dopraních nehod) a nesprávný způsob jízdy (12 dopravních nehod). V sedmi případech nebyl viníkem dopravní nehody řidič motorového vozidla. Sedm nehod se stalo v důsledku vběhnutí lesní zvěře před vozidlo. V jednom případě se autu do cesty připletlo divoké prase. Zbývající střety byly se srnčí zvěří. Loni těchto kolizí bylo o čtyři méně. Nejvíce srážek bylo jen v měsíci květnu – 11.

divoké prase 10.12.11.JPG                              Bystřicko- 29.12.11.JPG

                                              střet s divokým prasetem                                                                           náraz do stromu

           

Prosincové škody jsou vyčísleny na 2 188 500 korun. Nárůst škody v porovnání s rokem 2010 je vyšší o 100 000 korun.

 

V regionu Žďár nad Sázavou se za celý rok 2011 stalo 508 dopravních nehod. V porovnání opět s loňským rokem to je nárůst o 93 nehod. Vzrostl počet lehce i těžce zraněných osob. Počet úmrtí při střetech na silnicích klesl o 4. Celková škoda je vyčíslena na 24 020 000 korun, což je nárůst o téměř 1 874 000 korun v porovnání s rokem 2010.

 

Statistika dopravní nehodovosti za měsíc prosinec

 


 

2011

2010

počet dopravních nehod

44

29

úmrtí

1

1

těžká zranění

3

1

lehká zranění

18

10

alkohol

8

2

hmotná škoda

2 188 500 korun

2 087 100 korun

 

Statistika dopravní nehodovosti za rok 2011 na Žďársku

 


 

2011

2010

počet dopravních nehod

508

415

úmrtí

6

10

těžká zranění

39

27

lehká zranění

241

152

alkohol

61

44

hmotná škoda

24 020 000 korun

22 146 000 korun

 

por. Mgr. Jana Martincová, komisař
 

3. ledna 2011

 

vytisknout  e-mailem