Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prošetřování pokračuje i po letech

Od prosince roku 2011 prošetřují krajští kriminalisté případ brutální vraždy, při které neznámý pachatel tělo oběti rozřezal. 

Případ prošetřují krajští kriminalisté konkrétně od pátého prosince roku 2011, kdy byl učiněn v pražských Modřanech první nález, tehdy lidských horních končetin.

Poté následoval, přesně na Štědrý den roku 2011, nález lidského trupu v lesoparku poblíž ulice Na Krejcárku v Praze 3.

Rok 2012 nezačal o moc lépe. Už koncem ledna vyjížděli detektivové z mordparty na Rohanské nábřeží, kde byl náhodnými kolemjdoucími učiněn další nález, tentokrát lidské lebky.

Poslední nález, v tomto případě dolních končetin, učinili náhodní svědci poblíž ulice Kolbenova v Praze 9.

Následná znalecká zkoumání prokázala, že všechny nalezené lidské ostatky patří jedné a té samé osobě. Konkrétně ženě ve věku 40 – 45 let, přibližně 175 cm vysoké štíhlé postavy, která měla světlé či plavé vlasy. Poměrně konkrétním markantem je mateřské znaménko, které měla žena na levém rameni poblíž klíční kosti.

Posléze jsme v rámci zjišťování totožnosti zemřelé ženy zveřejňovali foto lebky a části její čelisti, na které byla dentisty provedena specifická oprava chrupu. Jednalo se o metodu, která byla v České republice prováděna naposledy přibližně v roce 1999.

Byť se do této doby nepodařilo zjistit totožnost zemřelé a případ jako takový objasnit, kriminalisté i nadále pokračují v jeho prošetřování.

V tomto směru detektivové zadali znalecké expertízy, na kterých se podíleli jak tuzemští, tak i zahraniční odborníci. Pro znalecké zkoumání byla v tomto případě stěžejní sklovina zubů zavražděné ženy.

Z odebraných vzorků skloviny provedli analýzu izotopů uhlíku a dusíku specialisté v Centru pro aplikovaná izotopová studia Georgské Univerzity v USA v úzké spolupráci se specialistkou Antropologického ústavu v Brně.

Závěry jimi provedených stronciových analýz ukazují, že se žena narodila a téměř celý život žila ve stejné lokalitě, konkrétně v severozápadní části Ukrajiny a jihovýchodní lokalitě Polska, oblast Lvova a okolí, až po Rzeszów – viz přiložená mapa. Stronciové poměry skloviny a dentinu navíc poměrně přesně prokazují, že žena svou domovinu opustila a v Praze žila méně než půl roku před svou smrtí.

Do prošetřování kriminalisté zainteresovali také odborníka na 3D modely, který je ve svém oboru absolutní špičkou. To, že se jedná o specialistu, dokládá i fakt, že tento člověk vytvořil již řadu reálných podobenek různých panovníků pro nejedno světoznámé muzeum.

Díky tomuto specialistovi nyní kriminalisté disponují reálnou podobou zavražděné ženy a jejím téměř 100% identikitem. Ten také kriminalisté neprodleně zaslali svým ukrajinským kolegům, které zároveň cestou mezinárodní policejní spolupráce požádali o pomoc při ztotožnění zavražděné.

Identikit jako takový je také přílohou této tiskové zprávy, neboť věříme, že i po tak dlouhé době, která uplynula od prvního nálezu ostatků, si někdo může uvědomit, že žena tohoto vzezření byla například jeho sousedkou ať na ubytovně nebo v domě či spolupracovnicí v zaměstnání. Případně si také může kdokoli vzpomenout, že byla žena tohoto vzhledu například stálou zákaznicí v obchodě, trafice nebo restauraci.

Shora popsané skutečnosti jsou důvodem, proč již po několikáté v rámci tohoto případu žádáme o pomoc širokou veřejnost. Pokud tedy kdokoli ženu na téměř reálném identikitu či zmiňovaném modelu hlavy poznáváte, znáte její totožnost, případně znáte místo jejího posledního pobytu před smrtí, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 5. 11. 2018

Odkazy do noveho okna

1 model hlavy zavražděné (1)

1 model hlavy zavražděné (1) 

Detailní náhled

2 model hlavy zavražděné (2)

2 model hlavy zavražděné (2) 

Detailní náhled

3 model hlavy zavražděné (3)

3 model hlavy zavražděné (3) 

Detailní náhled

4 model hlavy zavražděné (4)

4 model hlavy zavražděné (4) 

Detailní náhled

5 model hlavy zavražděné (5)

5 model hlavy zavražděné (5) 

Detailní náhled

6 model hlavy zavražděné (6)

6 model hlavy zavražděné (6) 

Detailní náhled

1 identikit zavražděné - černobílý (1)

1 identikit zavražděné - černobílý (1) 

Detailní náhled

2 identikit zavražděné - černobílý (2)

2 identikit zavražděné - černobílý (2) 

Detailní náhled

3 identikit zavražděné - černobílý (3)

3 identikit zavražděné - černobílý (3) 

Detailní náhled

1 identikit zavražděné - barevné provedení (1)

1 identikit zavražděné - barevné provede... 

Detailní náhled

2 identikit zavražděné - barevné provedení (2)

2 identikit zavražděné - barevné provede... 

Detailní náhled

3 identikit zavražděné - barevné provedení (3)

3 identikit zavražděné - barevné provede... 

Detailní náhled

4 identikit zavražděné - barevné provedení (4)

4 identikit zavražděné - barevné provede... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem