Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pronásledování vozidla skončilo nedaleko policejní služebny

PRAHA VENKOV - JIH - Řidič odmítal policejním vozidlům zastavit a ujížděl více jak 25 kilometrů. 

Strážníci Městské policie Říčany přijali v úterý 14. listopadu 2023, kolem 13. hodiny, oznámení o nestandardním chování řidiče na benzinové čerpací stanici v Říčanech. Ten měl zmíněnou stanici navštívit během několika hodin čtyřikrát. Strážníci na oznámení vyjeli na místo, kde zpozorovali vozidlo BMW, které právě opouštělo myčku. Výzvu k zastavení ale řidič nerespektoval, zareagoval sešlápnutím pedálu a před strážníky začal ujíždět.

Pronásledování vozidla pokračovalo až do pražské Uhříněvsi, kde si pronásledování vozidla převzali 3 hlídky pražských policistů. Vzhledem k tomu, že se řidič pohyboval napříč hlavním městem a Středočeským krajem, se do pronásledování zapojily jak pražské, tak i středočeské hlídky a vozidlo se několikrát pokusili násilně zastavit. Operační důstojník rozhodl i o povolání vrtulníku Letecké služby.

Devětatřicetiletý řidič dojel až do středočeských Mnichovic přímo před policejní služebnu. Tam byl ale nucen vlivem dopravní situace zastavit a následně byl obklíčen policisty, tak aby nemohl pokračovat v další jízdě.

Během ujíždění se s řidičem spojil i pražský policejní vyjednavač, který se muži domlouval, aby vozidlo zastavil.

Policisté z Říčan následně muže vyzvali k provedení dechové zkoušky na alkohol, kterou na místě odmítl. Orientačnímu testu na jiné návykové látky se 39letý muž podrobil a jeho výsledek byl negativní. Následně byl muž zadržen a převezen na policejní služebnu, kde s policisty nespolupracoval a k celé věci se odmítl vyjádřit.

Po provedených úkonech policisté 39letého muže propustili a zadrželi mu řidičský průkaz. V současné době je celá věc kvalifikovaná jako přestupek, nicméně nevylučujeme, že po vyhodnocení kamerových záznamů a po provedení šetření celé události nebude skutek překvalifikován.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
16. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem