Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pronásledování noční Prahou

Policisté zadrželi řidiče, který jim ujížděl noční Prahou bez rozsvícených světel, opakovaně páchal dopravní přestupky a nedbal výzev k zastavení. 

Pravděpodobně jako noční dobrodružství bral jízdu bez rozsvícených světel dvaatřicetiletý řidič tmavého Volva, kterého si policisté všimli nedlouho před půlnocí ve Vysočanské ulici v Praze 9.   Vozidlo dojeli a přes otevřené okénko řidiče upozornili, že jede potmě a musí si rozsvítit. Ten však jejich pokynů nedbal a pokračoval v jízdě „bez světel“ v klidu dál. „Zareagoval“ až na světelné a zvukové znamení k zastavení, když s ním přestupek chtěli projednat.  Nečekaně sešlápl plynový pedál a vysokou rychlostí se pokusil péjákům ujet. Pronásledování trvalo desítky minut a postupně se do ní zapojilo několik autohlídek z různých pražských oddělení. Stíhaný při průjezdu metropolí opakovaně porušoval dopravní předpisy, projížděl křižovatkami na červenou, nerespektoval „stopky“, několik stovek metrů jel  i v protisměru a nakonec srazil dopravní značení v ulici Patočkova. O několik kilometrů dále v ulici Nad Kajetánkou v Praze 6 pronásledování skončilo. To, když, přibližně ve čtyřicetikilometrové rychlosti vyskočil z vozidla a pokusil se policistům utéci. Ani to se mu však nepodařilo a v několika málo okamžicích se ocitl v poutech. Opuštěné jedoucí Volvo pak ještě postupně narazilo do zaparkovaného vozidla a motocyklu, než se úplně zastavilo.

Zadržený se policistům následně přiznal, že před nimi prchal, neboť je pod vlivem omamných a psychotropních látek. Zkoušky na drogy i alkohol se však nepodrobil a odmítl i lékařské vyšetření. Do nemocnice přesto putoval. Policisté ho tam doprovodili k ošetření se zraněním, které si přivodil sám, když vyskočil z jedoucího vozu.

Podezřelý se nyní bude zodpovídat nejen z dopravní nehody a přestupků na úseku dopravy, ale také z podezření pro trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Důvodem je fakt, že měl u sebe přibližně padesát gramů marihuany. Pokud bude pravomocně odsouzen, hrozí mu až jeden rok výkonu trestu odnětí svobody.

Událost se stala z pátka na sobotu 22. srpna.

por. Mgr. Jan Rybanský – 28. srpen 2020

vytisknout  e-mailem