Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pronásledovaná žena požádala policisty o pomoc

ČESKOLIPSKO - Zprávy stalkera i jeho pokusy o osobní kontakt jí ničily život. 

Policisté na Českolipsku v těchto dnech stíhají ve zkráceném přípravném řízení 41letého muže z Liberecka z přečinu nebezpečného pronásledování. Jeho obětí se stala jeho bývalá partnerka z Českolipska, která se s ním po čtyřletém vztahu rozešla v září loňského roku. I když se po jejich rozchodu ze společného bydlení u ní odstěhoval zpět na Liberecko, chtěl být i nadále součástí jejího života. To se mu bohužel dlouho dařilo.

Každý den jí totiž zasílal několik milostných SMS zpráv, o které nestála (od loňského září do letošního ledna jich byl jeden tisíc), prozváněl ji po telefonu ve dne i v noci anebo ji kontaktoval  osobně. Také jí vyznával lásku nejrůznějšími vzkazy, které psal na okno jejího auta. Na jeden takový se můžete podívat na přiložené fotografii, je autentický.milostný vzkaz na autě oběti stalkingumilostný vzkaz na autě oběti stalkingu

Žena se bála opustit svůj byt ze strachu z toho, že ho někde potká. Ačkoliv on bydlí v sousedním okrese, objevoval se v jejím městě i několikrát do týdne a snažil se ji vyhledat. Byl přitom velmi vynalézavý a informace o ní se snažil získat například tak, že se po telefonu vydával za kriminalistu a zjišťoval v jejím zaměstnání, jaké má pracovní směny. Jako důvod  uvedl to, že s ní potřebuje hovořit kvůli dopravní nehodě.

Cílem jeho extrémního zájmu nebyla jen jeho bývalá, ale i její současný partner, kterému také psal. Jemu ovšem zasílal jen výhrůžné zprávy, aby se měl před ním na pozoru a tak podobně. Zřejmě si vzal do hlavy, že těm dvěma nedovolí, aby mohli žít spolu. Nepočítal ale s tím, že na něj žena podá  trestní oznámení. To se stalo letos v lednu. Případ jsme zadokumentovali a po vyhodnocení všech důkazů jsme ho ze stalkingu obvinili v závěru minulého týdne. V této souvislosti mu nyní hrozí roční pobyt ve vězení. Poté, co si muž převzal záznam o sdělení podezření ze spáchání přečinu nebezpečného pronásledování, jeho  nátlak na bývalou partnerku polevil.

Tímto vzkazujeme všem obětem stalkingu, že by si své trápení neměly nechávat jen pro sebe, ale že by měly  včas požádat o pomoc. V loňském roce vyšetřovali policisté v Libereckém kraji 10 případů nebezpečného pronásledování a v celé republice pak 363. Důležité je, dát stalkerovi najevo, že vám nebude řídit život, a že si všechny ty nepříjemnosti od něj nenecháte líbit. Další informace a rady pro oběti stalkingu naleznete na této adrese : https://www.bkb.cz/pomoc-obetem/trestne-ciny/nebezpecne-pronasledovani/. 

19. 2. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, oddělení tisku a prevence

Odkazy do noveho okna

milostný vzkaz na autě oběti stalkingu

milostný vzkaz na autě oběti stalkingu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem