Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ na kněžském dnu

Projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě, i svým sousedům“ pokračuje mimo jiné spoluprací s podporujícími subjekty, kterými je vedle Českomoravské myslivecké jednoty, Cechu mechanických zámkových systémů a vzdělávacího zařízení Policie české republiky také Pražské Arcibiskupství. 

Tento partner nebyl v projektu osloven náhodou. Duchovní mají ve svých farnostech velmi blízko k lidem a mohou být cennými pomocníky v šíření informovanosti na poli ochrany bezpečí osob a majetku, a to jak v osobním kontaktu, tak i zveřejňováním informací v církevních publikacích. Na tzv. kněžském dnu konaném24. ledna v Arcibiskupském paláci představili projekt zástupcům církve z Prahy a Středních Čech koordinátorka prevence pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová a kpt. Mgr. Bc. František Vrňata z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství hlavního města Prahy. Účastníci setkání se od nich dozvěděli o důvodech vzniku projektu, tedy zejména potřebě informování veřejnosti o nových trendech vloupání do obydlí a možnostem účinné ochrany proti stále sofistikovanějším útokům na majetek, ale i o cílech a nástrojích projektu. 

Informace k projektu doplnil kpt. Vrňata aktuálními trendy v kriminalitě páchané na zvlášť zranitelných obětech, zejména seniorech. Popsal nejčastěji používané legendy a záminky, jak se vloudit do obydlí seniorů, které vedou často k odcizení jejich celoživotních úspor, i možnosti, jak viktimizaci předejít.

V souvislosti s oběma tématy požádali zástupci policie představitele církve o předávání informací o rizicích i možnostech účinné ochrany směrem do farností a zároveň o působení na případné oběti trestné činnosti, aby se neobávali obrátit se v tíživé situaci na policii

V ten samý den, kdy byl projekt "Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům" představen v Arcibiskupském paláci, byly cíle a nástroje projektu prezentovány také na 20. zasedání Poradního sboru pro situační prevenci kriminality.

kpt. Mgr. Veronika Hodačová
6. 2. 2019

Odkazy do noveho okna

1 Zabezpečte se

1 Zabezpečte se 

Detailní náhled

2 Zabezpečte se_kněžský den

2 Zabezpečte se_kněžský den 

Detailní náhled

3 Zabezpečte se_poradní sbor

3 Zabezpečte se_poradní sbor 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem