Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Projekt „ŠKODA ŽIVOTA!“ se ve Vlašimi setkal s velkým úspěchem

BENEŠOVSKO – Pozornými posluchači tohoto programu byli studenti čtvrtých ročníků Střední průmyslové školy ve Vlašimi. 

Akce pod názvem ŠKODA ŽIVOTA!“ proběhla ve čtvrtek 25. října v době od osmi do třinácti hodin v areálu atletického stadionu a zbrusu nového dopravního hřiště ve Vlašimi. Připravily ji policistky z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Středočeského kraje ve spolupráci s městem Vlašim, Nadačním fondem Kolečko, složkami integrovaného záchranného systému, společností ŠKODA auto, a.s. a BESIP. Speciálním hostem byl pan Štěpán Hyka. Akce se zúčastnilo na čtyřicet studentů Střední průmyslové školy ve Vlašimi s pedagogickým dozorem.

Akci zahájil starosta města Vlašim, pan Luděk Jeništa. Ten pozdravil všechny přítomné a pronesl několik stručných, avšak adresných vět týkajících se daného tématu. Na něj navázala policejní tisková mluvčí Eva Stulíková, která vysvětlila, jak vlastně celá akce vznikla, komu je určena a co je jejím cílem. Poté už se studenti rozdělili do dvou skupin a rozešli se do jednotlivých učeben. V první probíhala přednáška na téma bezpečné chování v silničním provozu. Na úvod shlédli studenti preventivní videoklip „ŠKODA ŽIVOTA!“, který je zacílen na mladou generaci začínajících řidičů a upozorňuje na rizika spojená s řízením motorového vozidla pod vlivem alkoholu. Poté už dostali slovo jednotliví přednášející, od kterých se posluchači dozvěděli spoustu zajímavých informací. Pan Robert Šťastný z týmu Výzkumu dopravní bezpečnosti společnosti ŠKODA auto a.s. vysvětlil přítomným například to, proč je důležité se ve vozidle připoutat, k čemu slouží airbagy, jaký význam mají bezpečnostní prvky, apod. Zároveň ukázal některá videa zachycující simulovaný náraz vozidla v různých rychlostech a mnoho dalšího. Vedoucí dopravního inspektorátu Benešov npor. Zdeněk Štěpánek zmínil v krátkosti statistická čísla dopravní nehodovosti na Vlašimsku a přidal i několik fotografií z vážných dopravních nehod. Navíc ukázal autentická videa, zachycující naprosto nesmyslné chování některých řidičů. Obdobné fotografie ze závažných dopravních nehod odprezentoval i velitel stanice HZS Benešov, mjr. Jiří Černovský a v krátkosti zmínil nelehkou práci hasičů na místě takových událostí. Největší časový prostor pak dostali pánové ze Zdravotnické záchranné služby Benešov, Adam Svoboda a Rudolf Kotek, kteří studenty velmi poutavým způsobem seznámili se základními zásadami poskytování první pomoci, zmínili nejnovější trendy při záchraně lidského života a některé život zachraňující úkony předvedli i názorně na cvičné figuríně.

Souběžně s tím probíhala ve vedlejší místnosti neformální diskuze studentů s panem Štěpánem Hykou, člověkem, který před šestnácti lety naboural se svým motocyklem a následkem těžkého zranění skončil upoután na invalidní vozík. Silný příběh silného muže. Na něj posléze navázal mjr. Černovský a policejní tisková mluvčí Veronika Čermáková, kteří pohovořili o psychosociálních následcích tragické události.

Poté, co se obě skupiny vystřídaly, přemístili se studenti ven, do prostoru mezi halami, kde na ně čekala čtyři stanoviště. Na prvním z nich ukazoval pan Robert Šťastný ze společnosti ŠKODA AUTO a.s. v praxi, jak se správně připoutat, jak správně upevnit hlavovou opěrku, k čemu slouží další bezpečnostní prvky ve vozidle, apod. Na dalším stanovišti mohli studenti pohovořit s npor. Zdeňkem Štěpánkem o problematice řízení motorového vozidla pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Pan Miroslav Polách, koordinátor BESIP pro Středočeský kraj, jim zase zapůjčil alkoholové a drogové brýle, které simulují reálný stav lidského organismu po požití těchto návykových látek, aby si v praxi vyzkoušeli, jak se rozeznávací a ovládací schopnosti člověka v takové situaci naprosto markantně snižují. Třetí stanoviště patřilo vlašimským hasičům, kteří studentům ukázali vyprošťovací techniku a pohovořili s nimi o svých zkušenostech při výjezdech k dopravním nehodám. Poslední, čtvrté, stanoviště, bylo asi pro všechny velkým překvapením. Studenti, kteří si přišli prohlédnout sanitní vůz, byli v jedné chvíli doslova po hlavě vrženi do reálné situace, ve které jde o lidské životy, a oni mají pomoci. Jednalo se o simulovanou dopravní nehodu, kde byly zraněné osoby, a studenti, coby náhodní řidiči, měli spontánně reagovat. Přestože reakce byly různé, byla většina studentů aktivních, a snažila se nějakým způsobem pomoci. Sami, na vlastní kůži, se tak přesvědčili, jak důležité je vyzkoušet si teoretické znalosti také v praxi. Záchranáři, společně s policistkami a policejním instruktorem výcviku Liborem Maškarincem s nimi poté vyhodnotili, zda si počínali správně a co případně měli udělat jinak.

Na konec celé akce proběhlo ještě jedno společné krátké vyhodnocení a poté všichni zúčastnění dostali drobné dárky. Nadační fond Kolečko věnoval studentům propisky, odznáčky, jednorázové alkoholtestery a také krátké leporelo se základními zásadami poskytnutí první pomoci. Město Vlašim jim věnovalo reflexní pásky a propisky.

Zvláštní poděkování patří paní Lindě Jandové z Nadačního fondu Kolečko za trpělivost a podporu při přípravě této akce, a také panu Štěpánu Hykovi, který předává své zkušenosti mladým lidem, a tím se velmi zasluhuje o preventivní působení právě na tuto generaci. Velké poděkování patří i Petře Rajmanové, manažerce prevence města Vlašim, za zajištění celé akce a v neposlední řadě i figurantkám Martině Fejfarové a Lucii Novákové z oddělení tisku a prevence KŘP Středočeského kraje.

Program „ŠKODA ŽIVOTA!“ vychází z programu „DOŽIJ SE 20!“ Nadačního fondu Kolečko. Je zacílen na mladou generaci začínajících řidičů, respektive mladé lidi ve věku 17-18 let, kteří se řadí k nejvíce rizikovým skupinám účastníků silničního provozu. Na světových silnicích zemře každoročně více než jeden milión lidí. Loni policie vyšetřovala v České republice více než 100 000 dopravních nehod, při kterých zemřelo více než 500 lidí, z toho 65 ve věku 18-24 let. Bezmála 2 500 lidí utrpělo těžké zranění. Ve Středočeském kraji to bylo téměř 15 000 nehod, při kterých zemřelo 63 lidí, z toho 6 lidí ve věku 18-24 let. Cílem této akce nebylo mladé lidi nijak zastrašit, naopak, upozornit je na určitá rizika spojená s řízení motorového vozidla a také na to, jak fatální následky může vést nebezpečné chování v silničním provozu.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
5. listopadu 2018

Odkazy do noveho okna

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

Škoda života

Škoda života 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem