Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Projekt senior ve Strakonicích

Strakonice – Setkání policistů se seniory již pošesté. 

Strakoničtí policisté ve spolupráci s Městskou policií Strakonice, Infocentrem pro seniory pořádají každoročně pravidelná preventivní setkání, která zaměřují na trestnou činnost páchanou na seniorech. Letos se takové setkání uskutečnilo již pošesté, poprvé v Rytířském sále strakonického hradu za podpory Krajského úřadu Jihočeského kraje a Města Strakonice. Policisté každoročně povídání pro seniory obohatili dalšími novinkami, například novinky v dopravě, ukázka policejní kryté střelnice, ukázka práce při sestavování podobizny pachatele apod. A protože je o tato setkání ze strany seniorů zájem a účast se rok od roku rostla, rozhodli se organizátoři uspořádat tuto akci právě v Rytířském sále Strakonického hradu, kde si připravili téma: divadelní představení s pěti scénkami, kdy herci sehrají skutečné případy šetřené policií, díky kterým senioři uvidí praktiky podvodníků a lépe si je tak zapamatují. Letošní setkání podpořilo Město Strakonice a Krajský úřad Jihočeského kraje. Scénky vycházející ze skutečných případů sehráli herci Divadelního spolku Čelakovský. Každou scénku následně okomentovaly preventistky PČR (Jaromíra Nováková) a MP (Jarka Krejčová). Seniory upozornily na taktiky pachatelů a zdůraznily rady, jak se v podobných případech zachovat. Do Rytířského sálu dorazila na akci téměř stovka seniorů. Herci Divadelního spolku Čelakovský sehráli situace, případy trestné činnosti páchané na seniorech – falešný vnuk vyláká od babičky peníze, podomní prodejce vnutí staré ženě „kvalitní“ prací prášky za šest tisíc korun, řemeslníci vymění okapy a na naúčtují seniorce o tisíce korun víc, nebo se naprosto cizí člověk vetře ke starším manželům do bytu s tím, že jsou staří známí a že se znají z práce.

Představení trvalo cca dvě hodiny včetně půl hodinové přestávky, během které si senioři mohli vyzkoušet svoji pozornost – vyplněním testu, čtyř jednoduchých otázek zaměřených na pozornost, co si zapamatovali z poslední scénky „Prodej pracích prášků“ o pachateli a o vozidle pachatelů (znaky na vozidle). Za správné odpovědi si každý odnesl drobný dárek. Ti co nesoutěžili, měli možnost navštívit zástupkyni Oblastní charity Strakonice paní Helenu Turkovou. Ta zájemcům odpovídala na případné dotazy.  

Každý senior při odchodu obdržel dárek, který mu bude připomínat zásady prevence, a podle ohlasů z nich účastníci setkání měli velkou radost. Jednalo se o pevné pouzdro na brýle a plastovou kapsičku na doklady či na klubové karty s výraznou žlutou nálepkou, která seniorům vždy, vezmou-li předmět do ruky, připomene zásady prevence. Zároveň jsou připojena i tísňová čísla 156 na městskou policii a 158 na Policii ČR. Dalším dárečkem byla kapsa s I.C.E. Kartou, která po vyplnění, může být velkým pomocníkem pro složky Integrovaného záchranného systému v případě, že přijede jedna ze složek seniorovi na pomoc. V kartě totiž senior vyplní, jakými nemocemi trpí, jaké bere léky a s jakým dávkováním, kontakty na příbuzné a podobně. Takzvanou seniorskou kartu si senior umístí na určená místa, pomocí magnetu či pásky, na lednici nebo na dveře.

V rámci „Projektu senior“ prevence pro seniory tímto představením nekončí. Policie ČR a městská policie se bude se seniory setkávat každý týden v měsíci říjnu a listopadu, a to vždy ve středu od 13 hodin v Infocentru pro seniory v ulici U Svaté Markéty ve Strakonicích. Na první setkání se mohou těšit ve středu 16. října 2019, kdy se policisté opětovně vrátí ke kriminalitě na Strakonicku a zároveň jim představí práci policejního psovoda.

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

14. října 2019

Odkazy do noveho okna

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

Projekt senior

Projekt senior 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem