Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Projekt Reliéf pomáhá v boji proti drogám

Znalec Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) v odvětví mechanoskopie pplk. Ing. Pavel Rak se společně s policisty Policejního prezidia a Národní protidrogové centrály zúčastnil zahraniční cesty do Francie, která byla realizována v rámci projektu Reliéf z Programu švýcarsko-české spolupráce. 

Jednání se zástupci francouzské policie se uskutečnilo 3. prosince 2014 v sídle French Forensic and Criminal Inteligence Agency of the French gendarmerie Institute (PIGN) v Paříži. „Cílem setkání bylo prohloubit vzájemnou spolupráci v oblasti odhalování mezinárodní drogové kriminality a hlavně zapojit francouzskou policii do projektu Reliéf, který je financován z Programu švýcarsko-české spolupráce,“ vysvětluje pplk. Rak, jež se zabývá zkoumáním mechanoskopických stop na povrchu slisovaných zásilek drog.       
 
Doposud je do tohoto celosvětového projektu zapojeno téměř 30 zemí a jejich počet neustále roste. „Snažíme se vytvořit mezinárodní kriminalistickou sbírku mechanoskopických stop, které vznikají při lisování zásilek a nesou individuální znaky,“ přibližuje pplk. Rak jeden z hlavních cílů projektu. Analýzou pohybu zásilek lze posléze vysledovat území, kde dochází k jejich lisování, což policejním orgánům pomáhá v boji proti této organizované trestné činnosti.
 
Do Evropy je denně pašováno obrovské množství drog. Hlavní transportní cesty jsou více méně známy. „Francie je pro nás, dá se říci, klíčovým partnerem, zvláště s ohledem na současné světové trasy pašování drog,“ dodává znalec.
 
Čeští policisté měli možnost navštívit pracoviště francouzských kolegů, kteří je rovněž seznámili s nejnovějšími poznatky a činností v oblasti drogové problematiky.
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
10. prosince 2014
Odkazy do noveho okna

Francie 01

Francie 01 

Detailní náhled

Francie 02

Francie 02 

Detailní náhled

Francie 03

Francie 03 

Detailní náhled

Francie 04

Francie 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem