Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Projekt "PŘES BARIÉRY S POLICIÍ" realizujeme již pátým rokem

KRAJ - Společně se studenty a partnery projektu pomáháme handicapovaným osobám. 

Vše o projektu "PŘES BARIÉRY S POLICIÍ".

Počátkem roku 2018 začal na Krajském ředitelství policie Středočeského kraje vznikat nový a zcela ojedinělý projekt, jehož cílem a hlavní myšlenkou je motivovat studenty středních škol ve Středočeském kraji ke sportovním aktivitám a výkonům a zároveň pomoci handicapovaným lidem.

Aby tento projekt mohl vzniknout a být úspěšně realizován, oslovil ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje brig. gen. JUDr. Václav Kučera, PhD., MBA nadaci Charty 77 – Konto Bariéry a Zdravotní pojišťovnu Ministerstva vnitra a společně se dohodli na spolupráci při těchto sportovních aktivitách a dnech. Dalšími partnery, kteří se do projektu posléze zapojili, jsou Středočeský kraj a Bezpečná společnost z.s.

Jen v průběhu školního roku 2018/2019 proběhla sportovně charitativní akce „Přes Bariéry s policií“ v 70ti středních školách Středočeského kraje a zúčastnilo se jí více než 1700 studentů posledních ročníků. Těm byla v rámci akce prezentována činnost Policie ČR a také způsob, jakým probíhají prověrky fyzické způsobilosti v případě, když by se oni, nebo kdokoliv jiný chtěli stát policistou. Tyto prověrky si pak studenti na místě vyzkoušeli pod dohledem instruktorů Policie ČR.

Fyzické prověrky se skládající ze čtyř na sebe navazujících disciplín (člunkový běh, vzpor ležmo – klik, celomotorický test a běh na 1000 metrů). Pokud studenti ve všech disciplínách získali požadovaný počet bodů, splnili zároveň jednu z podmínek k přijetí k Policii ČR a byl jim předán voucher, který dokladuje, že zájemce má pro případné přijímací řízení k Policii ČR splněn požadavek na fyzickou způsobilost.

Celkem podmínky splnilo 570 středoškoláků a všichni si tento voucher převzali. Současně však výkony studentů přinesly, díky participaci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra, finanční podporu pro vybraného handicapovaného klienta Konta Bariéry. Dalšími, kdo se na sbírce finančních prostředků významně podílel, byli samotní policisté a občanští zaměstnanci Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Veškeré informace o osobách, kterým jsme již pomohli, naleznete v jednotlivých záložkách. 
V současné době a s ohledem na pandemickou situaci, kdy nebylo možné realizovat hromadné aktivity se studenty využívající především distanční výuky, se krajské ředitelství spolu s partnery rozhodlo pokračovat  v projektu jinou formou, a to v rámci projektu Run and Help – „Běhání, které pomáhá“. Do projektu se může přihlásit každý student individuálně, kdy svým během podpoří konkrétní handicapovanou osobu, kterou je v tomto pololetí 13letá Kristýnka. 

Během pro dobrou věc zahájili tento projekt (Run and Help) studenti Sportovního gymnázia v Kladně, kteří jako první běhali na podporu Kristýnky, která se ze zdravotních důvodů může venku pohybovat pouze pomocí vozíku. Na něj by pro snadnější manipulaci potřebovala elektropohon. A právě ten je předmětem finanční sbírky, která během studentů kladenského gymnázia odstartovala.

Do projektu se mohou studenti, kteří si chtějí zaběhat a přispět tím i na dobrou věc, zaregistrovat od 19. dubna do  20. června na e-mail: krps.bariery@pcr.cz, kde sdělí jméno, příjmení, adresu školy a kilometry uběhnuté ve prospěch Kristýnky (bližší info ve videu).

Do projektu „Přes bariéry s policií“, konkrétně pak do projektu „Runa and help“ - běhu na podporu Kristýnky, se zapojil i významný český pětibojař, David Svoboda, olympijský vítěz z londýnských her 2012 a mistr Evropy pro rok 2010, člen ASC Dukla Praha.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
17. května 2021
 


 


 

vytisknout  e-mailem