Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Projekt PÁTRAČ

KRAJ – Nový software mění charakter dosavadního pátrání. 

Každý, kdo se už někdy ztratil v neznámém prostředí, nebo někoho byť jen na chvíli pohřešoval, si  určitě okamžitě vybaví ten strach, který ho paralyzoval. Aby tato chvíle trvala, co nejkratší možnou dobu, vyvinula Policie ČR společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze software s názvem Pátrač, podporovaný Ministerstvem vnitra v rámci Programu bezpečnostního výzkumu ČR, který si klade za cíl zrychlit činnost při pátrání, a tím zvýšit šanci nalezení pohřešované osoby včas.

Při pátrání po pohřešované osobě policisté okamžitě zapojí všechny dostupné prostředky. Může být povolán Tým STOPA, do rozsáhlejších akcí jsou zpravidla zapojovány i ostatní složky IZS a o pomoc mohou být požádána i média, díky nimž se často podaří získat cenné informace o pohybu pohřešované osoby. Všichni však musí pracovat systematicky jako jeden tým, který dbá pokynů velitele pátrací akce, aby nevznikl chaos a nepřicházelo se o drahocenný čas, který při pátrání po dětech, seniorech či lidech s handicapem hraje zásadní roli.

Systém Pátrač spojuje všechny organizačně technické záležitosti do jednoho místa.  „S pomocí tohoto softwaru rychle svoláte například psovody z ostatních složek IZS, kteří mají atest na hledání pohřešovaných osob v přírodním terénu a nachází se nejblíže pátrací lokalitě. Díky tomuto systému získají oslovení pátrači základní informace o pohřešované osobě, místě kam se mají dostavit a kontakt na příslušného policistu již ve výzvě, kterou obdrží na svůj mobilní telefon,“ říká kpt. Ing. Vladimír Makeš, policista Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, který byl u vývoje softwaru Pátrač od samého začátku.

Po přijetí informace o pohřešované osobě, dorazí všichni na určené místo, kde velitel pátrací akce sdělí další potřebné informace a rozdělí pátrače do skupin. Na místě  jim jsou potom nahrány do navigačních přístrojů sektory určené k prohledání, které automaticky vytvořil SW „Pátrač“.  Psovodi psům nasadí obojky s GPS lokátorem, který navíc zaznamenává i trasu pohybu psa v terénu pro zpětné vyhodnocené úplnosti prohledání přiděleného sektoru. Následnou práci se psem v terénu popisuje kynolog prap. Michal Záruba.: „Osobně používám při vyhledávání osob dva povely, podle toho, kdo je hledán. REVÍR, kdy předpokladem je, že tato osoba může být agresivní a nebezpečná, jelikož být nalezena nechce, a pes v tomto případě musí být ostražitý, nebo HLEDEJ ČLOVÍČKA, při kterém pátráme po pohřešované osobě, v tomto případě pes pracuje bez náhubku, a jakmile zachytí pach, musí co nejrychleji najít zdroj, který označí štěkáním.“

„Software Pátrač zároveň dokáže na základě informací o pohřešované osobě a jejího posledního místa výskytu vypočítat, kde se může nacházet s určitou pravděpodobností, která vychází ze statistik o vzdálenostech míst nalezení pohřešovaných osob od míst jejich posledního spatření. Dále vytipovaný prostor rozdělí do sektorů, které jednotlivé týmy propátrávají. Při nasazení velkého množství sil a prostředků dokáže tato aplikace přehledně evidovat stav pátrání v jednotlivých sektorech a průběžně přes navigace či mobilní aplikace vyhodnocovat výsledky a upozorňovat na místa, která ještě nebyla propátrána“, dodává kpt. Ing. Vladimír Makeš.

To, co dříve trvalo řádově několik desítek minut, je nyní díky zautomatizování organizační činnosti, zajištění přehlednosti a integrity nejdůležitějších dat a informací při pátrací akci hotové za pár vteřin.

por. Mgr. Lucie Konečná
24.2.2022, 08:45hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem