Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Projekt "Nepodporuji výrobu drog"

Dnešním dnem je spuštěn společný projekt Národní protidrogové centrály a České lékárnické komory s názvem „NEPODPORUJI VÝROBU DROG“. 

 
                                                                                                                                                                                                   Praha 29. září 2009
 
 
Tisková zpráva k projektu
 
„NEPODPORUJI VÝROBU DROG“
 
 
 Smyslem projektu je nabídnout možnost vyjádření individuálního postoje lékárníků v České republice k drogám a poukázat na příčinnou souvislost mezi dostupností léků s obsahem pseudoefedrinu a nelegální výrobou metamfetaminu. Národní protidrogová centrála chce tímto projektem upozornit širokou veřejnost na problematiku masivního zneužívání pseudoefedrinu obsaženého v léčivech a společně s Českou lékárnickou komorou nabídnout odborné lékárnické veřejnosti možnost deklarovat svůj postoj k problematice výroby a zneužívání drog a současně upozornit na význam angažovaného a odpovědného přístupu všech zainteresovaných stran.
 
          Česká republika je historicky dlouhodobě nejvýznamnějším evropským producentem metamfetaminu, který je kromě saturování domácí spotřeby následně vyvážen i mimo území ČR, zejména do Spolkové republiky Německo, Rakouska a sporadicky i do jiných států západní Evropy. Metamfetamin je v České republice nejoblíbenější syntetickou drogou a jeho popularita stále roste, což dokládají i odhady počtu problémových uživatelů
metamfetaminu. Odhadovaný počet problémových uživatelů metamfetaminu se v České republice za poslední období mírně zvýšil a pohybuje se okolo 20 900 osob, přičemž zhruba čtvrtina závislých jej užívá denně. Fenomén zneužívání drog se všemi sociálně nežádoucími přesahy, které s sebou přináší, nelze lhostejně přehlížet. Pomáhající profese, které se v této oblasti pohybují, mají nepochybně povinnost podle svých specifických poslání a schopností, působit na veřejnost vysvětlováním a objasňováním rizik, která jsou s užíváním drog spojena. Od České republiky je na mezinárodním fóru dlouhodobě očekáván odpovědný postoj k omezení dostupnosti metamfetaminu a látek, z kterých je vyráběn. Společný evropský prostor volného pohybu osob a zboží dodal mezinárodnímu obchodu s drogami další rozměr a přirozeně nutí orgány vymáhající právo ve všech zemích k novým formám a metodám činnosti, které jim umožní účinněji potírat nezákonný obchod a výrobu nelegálních drog. Otázka osobní svobody v drogové oblasti je velmi často zaměňována se společenskou a mediální tolerancí protiprávního jednání. Vlivem historických reminiscencí a současné společenské reality, je vymáhání práva ve velké části oblastí veřejného života vnímáno negativně. V porovnání s převážnou většinou evropských států, kde je historicky a tradičně právní řád založen na právní jistotě a předvídatelnosti práva, v České republice je patrný velmi silný sklon právo relativizovat jako formální nezávazný korektiv. V drogové oblasti to konkrétně znamená setrvalý tlak na liberalizaci právní úpravy spojené s užíváním nelegálních drog a ignorování statistických ukazatelů. Ty v posledních letech sice vykazují stagnaci počtu problémových uživatelů heroinu, ale na druhé straně jednoznačně ukazují na snižující se věk prvního kontaktu s drogou a stále se zvyšující a velmi latentní oblibu konopných produktů a syntetických drog zejména ve formě tablet a také zvyšující se počet žadatelů o léčbu užívajících tyto látky. V situaci, kdy každý druhý šestnáctiletý deklaruje minimálně jednorázovou životní zkušenost s konopím a kdy bylo v roce 2008 v České republice odhaleno 434 domácích laboratoří na výrobu metamfetaminu, není z pohledu Národní protidrogové centrály pro další liberalizační směřování prostor. Národní protidrogová centrála vnímá profesní skupinu lékárníků jako nezastupitelného partnera Policie České republiky v oblasti potlačování nabídky a dostupnosti omamných a psychotropních látek včetně jejich prekurzorů. Individuální pochybení jednotlivých lékárníků ve škále od jednání na hranici profesní etiky po protiprávní jednání nijak nemohou snižovat význam a poslání lékárnické profese a fakt, že drtivá většina lékárníků má prioritní zájem na veřejném zdraví občanů a je si plně vědoma nebezpečí, která pro společnost plynou ze zneužívání léčiv. Tento projekt si klade za cíl jasně deklarovat odmítavý postoj k drogám a jejich výrobě.
 
      Lékárníci mají možnost si tuto samolepku vylepit z vnitřní strany vstupních dveří nebo výloh lékárny, a tak veřejně a osobně deklarovat svůj postoj k výrobě drog a drogové problematice obecně.
 
dopis lékárníkům naleznete zde:
logo projektu neleznete zde:
 
Zpracoval:
kpt. Bc. Michal Hammer
Odbor metodiky a prevence NPC
 
 
 
                                                                                                                                                   vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                                                ředitel
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem