Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Projekt bezpečnostní rozvojové spolupráce s Ukrajinou

V Charkově proběhl v první kurz přípravy členů antikonfliktních týmů. 

Ve dnech 8. – 11. listopadu 2016 proběhl v Charkově první kurz přípravy členů antikonfliktních týmů (AKT) ukrajinské policie, který vedli zkušení policisté z České republiky.

Výcvikový kurz byl pořádán ve spolupráci s Poradní misí EU na Ukrajině (EUAM) a za českou stranu se jej zúčastnili představitelé ředitelství služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR – ředitel plk. doc. Ing. Martin HRINKO, Ph.D., MBA a koordinátor AKT pplk. Mgr. Martin KORYČANSKÝ a lektoři z  Krajského ředitelství policie ČR Moravskoslezského kraje kpt. PhDr. Lubomír Češek, MBA, z Krajského ředitelství policie ČR hl. m. Prahy npor. Mgr. Michal Vrzal a z Krajského ředitelství policie ČR Jihomoravského kraje por. Bc. Ladislav Peterka.

Školení proběhlo v souladu se změnami a budováním nové Národní policie na Ukrajině. K těm dochází od listopadu roku 2015. Součástí je i nový přístup Národní policie k občanům nejen při shromážděních, demonstracích a jiných masových akcích nebo při zásahu proti agresivnímu davu. Cílem je otevřený přístup k občanům, který mají mimo jiné zajistit členové nově budovaného AKT.

V rámci výcviku byly posluchačům předány informace k fungování AKT a dalších jednotek, které se podílejí na zjišťování bezpečnostních opatření v České republice. Stejně jako v Polsku a na Slovensku, kam byly taktéž předány zkušenosti z práce AKT, se posluchači zapojili do živé diskuze a výměně informací mezi oběma policejními sbory. Ukrajina je tedy třetím státem, kam bylo ze strany českých policistů předáno know-how právě v oblasti fungování AKT. Součástí výcviku byli i modelové situace, kde si ukrajinští kolegové vyzkoušeli práci člena AKT.

Výcvik je plně financován Poradní misí EU na Ukrajině a dlouhodobě přispívá k navázání vazeb mezi oběma policejními sbory. Výcvik policistů bude pokračovat v dalších pěti ukrajinských městech a bude ukončen v Kyjevě v dubnu 2017.

21. listopadu 2016
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR

Odkazy do noveho okna

AKT na Ukrajině

AKT na Ukrajině 

Detailní náhled

AKT na Ukrajině

AKT na Ukrajině 

Detailní náhled

AKT na Ukrajině

AKT na Ukrajině 

Detailní náhled

AKT na Ukrajině

AKT na Ukrajině 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem