Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Projekt advent seniorům se druhý adventní týden nesl v duchu online nákupů

KARLOVARSKÝ KRAJ – Jak při nakupování nenaběhnout podvodníkům? 

V úvodním článku, ve kterém představujeme náš adventní preventivní projekt s názvem „Advent seniorům“ (naleznete zde), jsme uvedli, že projekt probíhá v rámci celého Karlovarského kraje od první adventní neděle – tedy od 28.11.2021. Projekt je zaměřen, jak už ostatně z názvu projektu vyplývá, na seniory. Jeho cílem je snížení nápadu trestné činnosti páchané na této skupině obyvatel a preventivní působení, která má seniorům pomoci bránit se proti případným pachatelům zejména majetkové trestné činnosti, která je bohužel v období vánočních svátků rozšířená právě kvůli tomu, že pachatelé využívají nepozornosti a dobrosrdečnosti ostatních lidí.

Projekt je rozdělen do čtyř týdnů – stejně jako advent. První týden, tedy od 28.11.2021 do 4.11.2021, byl zaměřen na téma „Kapsáři v době adventu“. Osloveno bylo po celém Karlovarském kraji kolem 250 seniorů.

Další adventní týden, tedy od 5.12.2021 do 11.12.2021, byl zaměřen na problematiku „online nákupů“. Velké množství lidí využívá dnes k nakupování dárků, výzdoby a dalších věcí, které se k vánočnímu období pojí, právě internet. Výjimkou nejsou ani senioři, kteří jdou, jak se říká, „s dobou“. I nakupování přes internet má však svá rizika zejména kvůli podvodníkům, kteří mnohdy doručí zboží, které neodpovídá popisu nebo ho nedodají vůbec. S tím se pojí samozřejmě řada dalších problémů, jako jsou například problémy s reklamací zboží atp.

Policejní preventisté proto vyrazili před nákupní střediska, kde nakupujícím poskytovali rady, jak se proti podvodníkům na internetu bránit. Osloveno bylo na Karlovarsku, Sokolovsku a Chebsku kolem 200 osob, kterým navíc preventisté předali i preventivní letáky s radami a malým dárečkem – krytkou web kamery. I tento týden mohli navíc lidé slyšet další policejní preventivní audio spot zaměřený na „online nakupování“, a to nejen v nákupních střediscích v Karlovarském kraji, ale také v rádiu.

I tentokrát se projekt setkal s pozitivním ohlasem, neboť většina oslovených seniorů přiznala, že přes internet nakupují - byť méně často.

video ZDE

Pro ty, kteří se s policejními preventisty, jejich letáky a audiospoty nesetkali, připomínáme pár základních ukazatelů, které mohou poukazovat na podezřelé jednání podvodníků:
• podezřele nízká cena prodávaného zboží
• chybějící nebo nefunkční kontaktní údaje
• krátká existence provozovatele e-shopu
• chybějící, neúplné, podezřelé, chaotické obchodní podmínky e-shopu
• chybějící nebo záporné reference a hodnocení zákazníky
• platba za objednané zboží pouze předem – tyto podmínky jsou velice rizikové!
 
Krásný počátek třetího adventního týdne Vám přejí policisté Karlovarského kraje.

prap. Jan Bílek
por. Mgr. Lucie Machalová
13.12.2021

Odkazy do noveho okna

Advent seniorům 2

Advent seniorům 2 

Detailní náhled

Advent seniorům 2

Advent seniorům 2 

Detailní náhled

Advent seniorům 2

Advent seniorům 2 

Detailní náhled

Advent seniorům 2

Advent seniorům 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem