Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Prohlášení policejního prezidenta

Policejní prezident plk. Mgr. Martin Červíček obdržel otevřený dopis 26 organizací a osobností reagující na demonstraci provázenou násilnostmi, která se uskutečnila v sobotu 29. června letošního roku v Českých Budějovicích. Signatáři otevřeného dopisu vyjadřují přesvědčení, že shromáždění se vymykalo ochraně podle zákona o právu shromažďovacím, neboť od počátku bylo jeho účelem vyprovokovat násilí a roznítit interetnický konflikt, a vyzývají Policii České republiky, aby na strategické úrovni přijala odpovídající opatření, které do budoucna zabrání násilným demonstracím a vzniku majetkových i nemajetkových škod. 

Policejní prezident se ztotožňuje s názorem signatářů otevřeného dopisu, že bagatelizace jakýchkoli reálných projevů rasismu či etnické nesnášenlivosti je zcela nepřípustná. Využívá proto této příležitosti, aby ujistil nejen signatáře otevřeného dopisu, ale zároveň veškerou veřejnost, že Policie České republiky takové projevy zásadně nezlehčuje a nepodceňuje a v žádném případě je netoleruje a nebude tolerovat. Policie České republiky plně respektuje právo shromažďovací zaručené Ústavou České republiky, avšak využije veškerých zákonem jí daných oprávnění, pokud jakékoli shromáždění bude zneužito k popírání nebo omezování osobních, politických nebo jiných práv občanů pro jejich národnost, rasu či původ nebo k rozněcování nenávisti z těchto důvodů. Je připravena nasadit veškeré potřebné síly a prostředky, aby chránila bezpečnost osob a majetku a veřejných pořádek a aby zabránila protiprávnímu jednání jednotlivců či skupin, které by chtěly pod záminkou výměny názorů a účasti na řešení veřejných záležitostí provokovat násilné akce. Policie České republiky považuje za jednu ze svých absolutních priorit nekompromisní potírání rasově či etnicky motivované trestné činnosti a důsledně stíhá a bude stíhat každé nenávistí motivované násilí vůči osobám i majetku.
 
Vedení Policie České republiky vyhodnotí v nejbližší době zkušenosti vyplývající z bezpečnostních opatření realizovaných v souvislosti nejen s českobudějovickou demonstrací 29. června, ale i dalšími podobnými shromážděními v letošním roce.  Zároveň vítá veřejnou diskusi na toto téma, neboť problematiku násilných projevů tohoto druhu je třeba posuzovat v širším společenském kontextu a její řešení nelze redukovat pouze na prostředky policejní represe.
 
PhDr. Jiří Vokuš
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
4. července 2013

vytisknout  e-mailem