Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesní vzdělávání příslušníků Policie České republiky

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Podatel se domáhal následujících informací: 

„Kolik eviduje příslušníků Policie České republiky v roce 2023?

Jaké jsou prvotní metody vzdělávání příslušníků začínajících u Policie České republiky?

Jak se příslušník Policie České republiky může nadále vzdělávat v rámci zaměstnání u Policie České republiky?

Co je to E-POLIS a jaké předměty nabízí příslušníkům policie v roce 2023?  

Co je to CEPOL a jaký má význam pro zaměstnance u Policie České republiky?“

Policie České republiky poskytla podateli následující informace:

1) K 1. lednu 2023 bylo ve služebním poměru k Policii České republiky celkem 39 326 osob.

2) Každý nově přijatý příslušník Policie České republiky bez předchozí odborné přípravy musí nejprve absolvovat základní odbornou přípravu (dále jen „ZOP“), aby byl pro výkon služby patřičně připraven. Studium ZOP je rozděleno podle jednotlivých služeb s ohledem na vnitřní členění Policie České republiky do čtyř základních linií, kterými jsou služba pořádkové, dopravní a cizinecké policie a služba kriminální policie a vyšetřování. Celková délka vzdělávání v rámci základní odborné přípravy je obecně 8 měsíců. 

Před samotným nástupem ke studiu každý policista musí absolvovat třídenní kurz přípravy k použití zbraně. Vlastní studium ZOP je členěno na základní část v délce 7 měsíců a část profilační v délce 1 měsíce podle jednotlivých služeb. Obě části studia jsou realizovány ve vzdělávacích zařízeních Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy Policie České republiky, která jsou dislokována v Praze, Brně, Holešově a Jihlavě. Řízená praxe probíhá ve vybraných útvarech Policie České republiky.

3) K profesnímu vzdělávání příslušníků Policie České republiky (dále jen „policisté“) slouží systém kvalifikační přípravy a další odborné přípravy. V rámci tohoto systému policisté získávají další odbornou kvalifikaci nebo si doplňují kvalifikaci už získanou. Policista zařazený ve služební hodnosti referent si po úspěšném absolvování ZOP může kombinovanou formou studia doplnit maturitní vzdělání ve dvouletém studijním programu ve střední policejní škole v Praze.

Policisté mohou dále studovat na středních, vyšších odborných nebo vysokých školách a během studia mohou na základě žádosti čerpat studijní volno, které jim uděluje nadřízený, pokud je jejich studium nezbytně nutné pro výkon služby. Policisté se rovněž mohou zapojit do programu celoživotního vzdělávání, který formou kurzů realizuje Policejní akademie České republiky v Praze.      

4) Systém E-POLIS je provozován Policií České republiky na celostátní úrovni a představuje základní e-learningovou platformu pro vzdělávání jejích pracovníků. Název E-POLIS je zkratka vycházející ze slovního spojení Edukační policejní on-line systém. Jde o systém řízení vzdělávání založený na soustavě programů spojených v Learning Management Systém a integrujících rozmanité on-line nástroje nejen pro komunikaci a řízení studia, ale i pro tvorbu a sdílení výukového obsahu. Systém E-POLIS je provozován na graficky upravené platformě Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment - Modulární objektově orientované dynamické prostředí pro výuku) v datové síti intranet Ministerstva vnitra České republiky  a v celosvětové síti internet. Systém E-POLIS je plně funkční v rámci většiny internetových prohlížečů (s výjimkou internetového prohlížeče Internet Explorer) a na zařízeních vybavených operačními systémy Microsoft Windows, Mac OS, iOS a Android.

Systém E-POLIS je strukturován do dvou na sobě nezávislých úrovní. Centrální úroveň zahrnuje vzdělávací aktivity určené pro všechny pracovníky (kurzy typu bezpečnost práce, požární ochrana, prolongace povolení k řízení služebních dopravních prostředků apod.), lokální úroveň zahrnuje vzdělávací aktivity tvořené dalšími útvary a organizačními články Policie České republiky za účelem uspokojení jejich lokální vzdělávací potřeby. Systém obsahuje údaje a informace související se studiem, tvorbou a archivací výsledků jednotlivých aktivit, včetně evaluací s možností zobrazení v přehledných grafech. V rámci systému E-POLIS lze využívat různé moduly složení kurzu, jako jsou přednášky, interaktivní obsah, automaticky vyhodnocované testy s různými typy úloh, úkoly pro studenty, diskuzní fóra, slovník, videotéka, on-line výuka prostřednictvím videokonferenčního řešení a dotazníky (anonymní i jmenné). V  E-POLIS nejsou určené konkrétní předměty ke studiu, nýbrž kurzy, které se věnují jednotlivým činnostem pracovníků Policie České republiky. V rámci kurzů jsou obsažena témata jako kriminalistika, trestní právo, zdravověda, cizí jazyk, kyberkriminalita, management, právo, krizové řízení nebo specifické postupy policejní práce. 

5) CEPOL je agentura Evropské unie, která podporuje spolupráci v oblasti prosazování práva prostřednictvím vzdělávání a výcviku jak v rámci Evropské unie, tak také v rámci širší mezinárodní spolupráce. Její oficiální název zní „Agentura Evropské unie pro vzdělávání a výcvik v oblasti prosazování práva". Byla zřízena nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2219 ze dne 25. listopadu 2015 a sídlí v hlavním městě Maďarska Budapešti. Současné portfolio agentury CEPOL zahrnuje prezenční vzdělávací aktivity konané přímo ve vzdělávacích institucích jednotlivých členských států Evropské unie, dále on-line vzdělávání (tj. webináře, on-line moduly, on-line kurzy, e-workshopy, e-lessons, cyber-bites, coffee talks)  aktivity osobnostního rozvoje (Open sesame), výměnné programy a také výzkumnou a vědeckou činnost. CEPOL vzdělává, inovuje, motivuje.

CEPOL přispívá k bezpečnější Evropě zprostředkováním spolupráce a sdílením znalostí mezi příslušníky bezpečnostních sborů a jiných orgánů vymáhajících právo v rámci členských států Evropské unie a do určité míry i ve spolupráci s dalšími zeměmi. Témata vycházejí z priorit Evropské unie v oblasti bezpečnosti a jsou spojena zejména se závažnou a organizovanou trestnou činností. Příslušníkem nebo zaměstnancem orgánu vymáhajícího právo se rozumí pracovník policie, celního orgánu nebo jiné služby definované příslušným členským státem Evropské unie. CEPOL se zaměřuje především na prevenci závažné trestné činnosti ovlivňující dva nebo více členských států Evropské unie, na prevenci terorismu, prevenci forem kriminality, které ovlivňují společné zájmy unijní politiky, a na potírání těchto jevů. Zaměřuje se rovněž na krizové řízení, veřejný pořádek a výkon služby v souvislosti se závažnými událostmi masového charakteru.

PhDr. Jiří Vokuš, 30. března 2023

vytisknout  e-mailem