Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Profesionalizace řidičů složek IZS ČR

Kurzů bezpečné jízdy se na šesti polygonech v průběhu tří let zúčastní 19 000 policistů. Celý projekt je financován z fondu zábrany škod. 

Více než 19 000 policistů a okolo 5 000 hasičů projde v průběhu tří let speciálními kurzy bezpečné jízdy spojenými s řešením náročnějších řidičských situací. Celý projekt představil dnes na polygonu v Jihlavě – Hosově policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý spolu s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR genmjr. Drahoslavem Rybou a výkonným ředitelem České kanceláře pojistitelů Janem Matouškem.

Projekt vznikl na základě dohody mezi Ministerstvem vnitra ČR a Českou kanceláří pojistitelů a je celý financován z fondu zábrany škod ČKP.

„Stále časté jsou například situace, při kterých řidiči před policisty ujíždí, proto je nutné, aby na takové případy byli policisté připraveni a dokázali dobře ovládat svá vozidla i v krizových situacích. Díky dohodě Ministerstva vnitra a Českou kanceláří pojistitelů jsme nyní schopni zajistit kvalitnější výcvik našich řidičů, který by na resortních zařízeních nebyl možný,“ uvedl dnes v Jihlavě policejní prezident Tomáš Tuhý.

V rámci realizovaných kurzů, které jsou koncipovány jako intenzivní celodenní zaměstnání s teoretickou přípravou, si policisté a hasiči procvičí například manévrování s vozidlem ve vymezeném prostoru, brzdění na různém povrchu v přímém směru i v zatáčkách, vyhýbání se náhle vzniklé překážce, zvládnutí vozidla při náhlém smyku nebo zvládnutí vozidla při aquaplaningu.

„Přicházejí noví mladí příslušníci, kteří dostávají drahá vozidla v ceně milionů korun. Jezdí k zásahům pod majákem, což přináší stres. Proto jsem rád, že takový projekt existuje a naši příslušníci jej mohou absolvovat,“ doplnil policejního prezidenta generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba.

Policisté absolvují kurzy řízení zpravidla v osobních automobilech, v případě hasičů jde pochopitelně také o zvládání jízdy s vozidly nákladními. Jednotlivé kurzy již druhý měsíc probíhají na akreditovaných polygonech center bezpečné jízdy, kterými jsou Jihlava, Ostrava, Vysoké Mýto, Most, Česká Lípa – Sosnová a Příbram – Dlouhá Lhota.

„Pojišťovny ročně přispějí do fondu zábrany škod zhruba 600 mil. Kč. Považuji za správné, že je z těchto prostředků financovaný i projekt Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky a Policie České republiky, který má jednoznačný pozitivní vliv na prevenci škod i minimalizaci jejich následků,“ říká Jan Matoušek, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

Fotografie z výcviku řidičů naleznete ve fotogalerii.

5. října 2016
kpt. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem