Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Prodloužený víkend (aktualizované zpravodajství)

KRAJ: Shrnutí pátek - neděle. 

13.04.2020

Od pátku do neděle jsme kontrolovali dodržování vládních opatření v rámci celého kraji. Po téměř pěti tisících provedených kontrolách jsme oznámili 175 přestupků do správního řízení. V dalších případech postačila buď domluva, nebo bylo vše v pořádku.  Podle dat to zatím vypadá, že nejvíce práce měli policisté v neděli. Nejčastěji jsme řešili situace, kdy lidé neměli roušky. Tradičním nešvarem se stalo postávání kolem výdejních okének zejména s pivem, případně posedávání před restauracemi. Naopak znatelně ubylo osob v některých turisticky vyhledávaných místech. Spousta Brňanů vyrazila k přehradě, ale na plážích odpočívala spořádaně v patřičných        rozestupech. 

 

Od pátku do neděle jsme evidovali 31 dopravních nehod, při kterých byla 1 osoba zraněna těžce a 20 lidí utrpělo lehká zranění. U pěti nehod figuroval alkohol, jednou byl řidič pod vlivem drog. Zřejmě nejvážnější nehoda se stala včera u Moravských Knínic, kdy motorkář nezvládl táhlou zatáčku a zřejmě ve vysoké rychlosti havaroval. Na místě zasahoval i vrtulník a řidič byl ve vážném stavu transportován do nemocnice.

  

     

12.04.2020

       

I velikonoční neděle vylákala do přírody a do ulic nemalé množství lidí. Při kontrolách se policisté zaměřili především na dodržování vládních nařízení v souvislosti s pandemií koronaviru. Většina ze sedmnácti stovek kontrol byla bezproblémová. K řešení některých závadových jednání stačila domluva, téměř šest desítek přestupkových případů ale bylo nutné řešit buď na místě, nebo oznámením příslušnému správnímu orgánu. Videa zachycující práci policistů najdete níže.

Pořezáním o skleněnou výplň skončila narozeninová párty v Přízřenicích. Nelegální sešlost na sebe večer upozornila zbytečnou agresivitou při ošetřování zraněného ještě ne plnoletého mladíka. Ten byl navíc pod vlivem alkoholu, nadýchal skoro dvě promile. Zdravotníci byli nuceni v obavě o svou bezpečnost přivolat na místo policejní hlídku. Při kontrole vyšlo najevo, že společnost se vedle toho, že se sešla nelegálně, porušila i další předpisy. Policisté budou také zjišťovat kdo a za jakých okolností mladíkovi alkohol poskytl.

11.04.2020

Za pátek provedli jihomoravští policisté celkem 1514 kontrol. V drtivé většině bylo vše v pořádku, někdy musela přiijít na řadu domluva. V 48 případech bylo nutno nerespektování vládních nařízení řešit oznámením. Za dnešek evidujeme ke 14. hodině zatím 17 přestupků. Velikonočním rekordmanem na silnicích je zatím osmatřicetiletý muž, který se svou Dacii mířil k Brnu po silnici 1/43. Hlídce po zastavení sdělil, že nikam nespěchá, a že jel asi trochu rychleji. Skrchovem (50 km/h) projížděl rychlostí 130 km v hodině. Ve správním řízení bude mít tedy co vysvětlovat. Videa a fotky k článku najdete níže.

09.04.2020

Ani o prodlouženém víkendu nebudou jihomoravští policisté zahálet. Dále budeme dohlížet na bezpečnost na silnicích, zejména na dodržování rychlostních limitů. Na nezbytné cesty se vydávejte pouze střízliví a nezapomínejte, že i cyklista je řidič. Nadále platí také příslušná vládní opatření. Kromě omezení volného pohybu osob budeme mimo jiné kontrolovat, zda poskytovatelé ubytovacích služeb dodržují vládní nařízení. Odstupy a další pravidla je ale také nutno dodržovat u nově otevřených hobbymarketů.

Nehoda s alkoholem

Dnes krátce po půlnoci havaroval dvaadvacetiletý řidič v zatáčkách nad Blanskem. Poničil plot u rodinného domu a také zaparkované vozidlo. Nehoda se obešla bez zranění. Kondice řidiče se přivolaným policistům příliš nezdála, což potvrdila i dechová zkouška. Hodnotu 2,59 promile nerozporoval a přiznal požití většího množství alkoholu. Na místě jsme mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Bude se  zodpovídat z přečinu ohrožení pood vlivem návykové látky. 

Na dálnici jel  201 km/h

Ve správním řízení skončil přestupek řidiče peugeotu, kterého přistihli policisté z dálničního oddělení v Ivanovicích na Hané. Ten projel kolem hlídky rychlostí 201 km/h, rychlostní limit byl přitom 110 km/h. Počítat může se zákazem činnosti a několikatisícovou pokutou. Video níže.

mjr. Pavel Šváb, 9.4.2020

     

Odkazy do noveho okna

Foto č. 3

Foto č. 3 

Detailní náhled

Foto č. 2

Foto č. 2 

Detailní náhled

Foto č. 1

Foto č. 1 

Detailní náhled

Foto č. 4

Foto č. 4 

Detailní náhled

Foto č. 6 - nehoda Blansko

Foto č. 6 - nehoda Blansko 

Detailní náhled

Foto č. 5 - nehoda Blansko

Foto č. 5 - nehoda Blansko 

Detailní náhled

Suchý_3

Suchý_3 

Detailní náhled

Přehrada_2

Přehrada_2 

Detailní náhled

Golf_Kaskáda_2

Golf_Kaskáda_2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem