Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prodejci připravili seniorku o úspory

Pod záminkou prodeje látek přišla důchodkyně na Hradecku o 100 tisíc korun  

Policisté pátrají po dvou ženách, které v pátek odpoledne v rodinném domku na Hradecku okradly devětasedmdesátiletou důchodkyni, která čekala na ošetřovatelku z pečovatelské služby, o 100 tisíc korun. Do domu poškozené se vloudily pod záminku prodeje látek.

Hradečtí policisté zaznamenali od počátku letošního roku (od 1. ledna do 17. dubna 2011) sedm případů okradených seniorů. Podvodníci od starých lidí vylákali 310 tisíc korun.
I přes neustálé varování policie se podvodníkům daří stále vloudit do bytů důvěřivých důchodců a ukrást jim často celoživotní úspory.

Poslední případ okradené seniorky policisté vyšetřovali minulý týden.
V pátek 15. dubna 2011 kolem druhé hodiny odpoledne u rodinného domku na Třebechovicku někdo zazvonil. Osaměle žijící důchodkyně čekající na pečovatelskou službu se zeptala: „Kdo je?“ Za dveřmi se ozvalo: „Já.“ Jelikož se domnívala, že přišla ošetřovatelka, na kterou čekala, bez váhání otevřela. Za dveřmi však nestála ošetřovatelka, ale dvě neznámé ženy. Pod záminkou prodeje látek se vetřely do bytu. Důchodkyně je chtěla zastrašit, proto začala křičet nějaké jméno, aby si nemyslely, že je doma sama. Pak ji silnější žena natlačila na zeď chodby a rukou jí zakryla ústa, aby nemohla dále křičet. Mezitím jí druhá žena štíhlé postavy ze skříňky v ložnici ukradla našetřené celoživotní úspory. Po chvíli seniorku žena pustila a následně pak obě ženy odešly z bytu pryč.
Vylekaná důchodkyně šla ihned uzamknout dveře. Přitom si všimla, že s nimi odchází také nějaký muž. Společně nasedli do neznámého tmavého auta a odjeli pryč. Po jejich odchodu zjistila, že se jí ztratily peníze. Poté  celou skutečnost nahlásila na policii.

Paní si pouze vzpomíná, že silnější ženě mohlo být kolem padesáti let, vysoká  byla asi 155 centimetrů a měla tmavé delší vlasy.
Štíhlá žena blíže nezjištěného věku měla být mladší než silnější žena, vysoká asi 170 centimetrů, krátkých vlasů.

Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání tří přečinů, a to krádeže, omezování osobní svobody a porušování domovní svobody. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až pětiletým trestem odnětí svobody.

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že Vás navštíví podvodnice pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.

nprap. Anna Pešavová - 19. dubna 2011

vytisknout  e-mailem