Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Prodej zboží přes internet

LITOMĚŘICKO – Kupující má platit vám a ne vy jemu! 

Pokud něco prodáváte prostřednictvím internetové inzerce, zbystřete! Tato informace může být důležitá také pro vás!

Litoměřičtí policisté evidují v poslední době stále více případů, kdy podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se prodejce různými způsoby manipulovat k provedení různých plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě.

Nešťastnou zkušenost s takovýmto jednáním měl tento měsíc mladý muž z Litoměřic, který nabízel prostřednictvím internetové inzerce mikinu. Ozval se mu údajný zájemce, který mu po komunikaci přes sociální sítě zaslal odkaz na webovou stránku připomínající stránky přepravní společnosti a následně na stránky připomínající stránky bankovní společnosti. Poškozený zde vyplnil všechny údaje ke kartě včetně PIN kódu. Bezprostředně poté vstoupil do svého internetového bankovnictví a zjistil, že bez jeho vědomí, odešlo z jeho účtu několik tisíc korun.
 

Ve stejném období přijali litoměřičtí policisté oznámení  o podvodném jednání při prodeji pneumatik rovněž prostřednictvím internetových inzertních stránek. Případ měl téměř totožný scénář. Poškozenému byl zaslán odkaz na aplikaci, kde po něm bylo následně požadováno vyplnění všech údajů ke své platební kartě včetně PINu, což učinil.  Poté zjistil, že mu z účtu byla stržena nejprve částka 15 tisíc a poté 17 tisíc korun.

Trpkou zkušenost měla také žena z Třebenicka, které nabízela prostřednictvím internetové inzerce dětské boty. O boty projevil zájem neznámý pachatel, který ženě zaslal odkaz tvářící se jako stránky přepravní společnosti a následně odkaz na stránky bankovní společnosti kam poškozená zadala všechny své údaje do svého internetového bankovnictví. Následně zjistila, že z jejího účtu, bez jejího vědomí odešla částka 34 tisíc korun.

Policisté ve výše uvedených případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po pachatelích pátrají.

Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandartním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Podvodníci nasměrují oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. K tomu často zneužívají loga a grafiku různých reálných ověřených doručovacích společností či poskytovatelů služeb. Prodávající osobu velmi často zmanipulují tak, že jim poskytne všechny údaje ke své platební kartě včetně PIN kódu!

Co signalizuje pravděpodobný podvod?

  • Na inzerát reaguje cizinec. Není moc pravděpodobné, že si někdo ze zahraničí najde český inzerát s relativně běžným zbožím.
  • Kupující požaduje nestandardní způsob dopravy, např. prostřednictvím neznámé zahraniční přepravní společnosti, nebo vyzvednutí zástupcem společnosti.
  • Kupující navrhuje nestandartní způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní, až bude složena záloha nebo bude zboží na cestě nebo platební brána, která vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
  • Kupující požaduje platbu přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo chce platit v kryptoměně.
  • Pro připsání zaslaných peněz má být složena jednorázová platba ze strany prodávajícího, nebo se objeví se komplikace, které vyžadují zaslání platby.
  • Zboží má být odesláno ještě před tím, než prodávající obdrží platbu.
  • Zbystřete vždy, když prodej vybočuje ze standartního modelu.

Podvod přes inzerát
 

V celém Ústeckém kraji policisté denně evidují případy výše uvedeného podvodného jednání. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.
 

Apelujeme proto na občany! Buďte obezřetní při zadávání citlivých údajů. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo oslovil, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

22. září 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem