Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Prodej nepotřebných předmětů nebo podnikání?

NÁCHODSKO – I prodeje na inzerát ve velkém podléhají zdanění 

ruce na klávesniciIlustrační foto/ Archiv Policie ČR
Internetové dražby podléhají stejným zákonům jako kterékoli jiné obchodní transakce. Pokud prostřednictvím internetu chcete prodat předměty, co se vám doma nehodí, je vše v pořádku. Ovšem, pokud na internetových portálech prodáváte a kupujete kde co, pozor, abyste se nedostali do rozporu se zákony. Tak, jako se to stalo 30leté ženě z Broumovska, která obchodovala na jednom z dražebních internetových portálů.
 
Jak sama přiznala, zakládání aukcí, dražba a následná komunikace s lidmi se staly jejím koníčkem a bavily ji. Snad si ale vůbec neuvědomila, že počet jejích internetových transakcí stále roste a její počínání začíná mít znaky regulérního výdělečného podniku. Své internetové aukce, řečeno odbornými slovy, žena prováděla samostatně, soustavně, vlastním jménem na vlastní odpovědnost po dobu téměř čtyř let.
 
Takovým aktivitám však náleží registrace na živnostenském úřadu a každoroční daňové přiznání. Ani jedno ani druhé ale vášnivá dražitelka doložit nemohla. Ačkoli se dražení a následnému prodeji věcí věnovala od května 2008, nevlastnila žádný živnostenský list a zisk z prodeje nedanila.
 
Na základě odborného výpočtu z dvou a půl tisíce jí provedených aukcí policisté stanovili její obrat na částku přesahující 220.000 korun a žena se rázem stala podezřelou z neoprávněného podnikání. Ačkoli se hájila tím, že drtivá většina proběhlých aukcí měla pouze nějakým způsobem opět učinit užitečnými již nepotřebné harampádí, nepadnoucí oblečení či přebytečné spotřebiče, sortiment, skladba a množství zboží, dávaného do aukcí, hovořily proti ní.
 
Na základě zjištěných skutečností proti ní policisté z oddělení hospodářské kriminality v pondělí 17. 9. 2012 zahájili trestní stíhání pro spáchání již zmíněného přečinu nedovoleného podnikání. Internetové dražitelce nyní hrozí až dvouletý trest odnětí svobody či zákaz činnosti.
 
V souvislosti s právě probíhajícím vyšetřováním policisté upozorňují, že dosud vyhledané případy mohou být jen vrškem ledovce. Kouzlu internetových aukcí propadlo velké množství lidí a mnozí z nich si ani neuvědomují, že pokud obchodují soustavně, samostatně a jejich počínání vykazuje i další znaky živnosti, ve smyslu živnostenského zákona (zák. č. 455/1991 Sb.), měli by požádat o vydání patřičného živnostenského oprávnění a ze svých obchodních transakcí platit řádně daně.
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
19. 9. 2012, v 10:30 hodin, tel. 724 183 755

vytisknout  e-mailem