Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Prodej neokolkovaných cigaret

Ostrava, kraj: Údajně si měl přilepšovat k důchodu 

Škoda způsobená státu: téměř 570 000 korun

Muž měl dovážet, skladovat a připravit k distribuci téměř 200 000 cigaret bez regulérní tabákové nálepky. Na spotřební dani přišel stát o více než půl milionu korun.

„Do hledáčku“ policistů se dostal před několika měsíci 64letý muž z Ostravy, který si měl od března dosud nezjištěným způsobem opatřovat bez příslušných dokladů cigarety bez platné tabákové nálepky. Měl je skladovat v objektu rodinného domu situovaném v Ostravě. Přivážel tam vozidlem krabičky cigaret ve standardním balení (krabička po 20 kusech), které byly neoprávněně označené logem známých značek a především, řádné neoznačené. K distribuci tak měl mít v krabicích větších rozměrů připraveno v součtu téměř 200 000 kusů cigaret, čímž měl zkrátit spotřební daň ke škodě České republiky o téměř 570 000 korun.

Kriminalisté zajistili nákladní vozidlo, kterým měl muž zboží vozit, a při domovních prohlídkách zajistili část zboží uloženého v objemných krabicích, jednalo se o zhruba 150 000 kusů cigaret v malospotřebitelských baleních. Dalších 46 000 cigaret však bylo již prodáno a stát byl tímto prodejem na neodvedeném DPH ochuzen o zhruba 130 000 korun.  

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství sdělili muži obvinění pro přečin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a přečin porušení práv k ochranné známce a jiným označením. Trestní zákoník hovoří o trestu v rozmezí od šesti měsíců do tří let.

Dosud netrestaný obviněný muž, kterému problematika spotřební daně vzhledem k předešlému podnikání nebyla cizí, s policisty spolupracuje. Ziskem z prodeje neokolkovaných cigaret si měl údajně přivydělávat k důchodu. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

Kriminalisté i nadále realizují úkony trestního řízení, vyšetřování není v žádném případě u konce.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 28. prosince 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem