Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Prodej jednoho CD připravil muže o 130 tisíc korun

MLADOBOLESLAVSKO – Podvodník spáchal hned 3 trestné činy a hrozí mu až 8letý trest. 

Policisté z Mladé Boleslavi momentálně šetří případ dalšího podvodného jednání, kterého se v prostředí internetu dopustil zatím neznámý pachatel a 31letého muže připravil o 130 tisíc korun.

Poškozený z Benátek nad Jizerou na internetovém bazarovém portálu nabízel k prodeji dětskou CD. Na inzerát ho ale kontaktoval podvodník, který projevil o CD zájem a poškozenému nabídl způsob provedení platby a doručení, se kterým poškozený souhlasil, Pak už se scénář odehrával obdobně jako v jiných případech podvodů na internetu, se kterými se bohužel hojně setkáváme napříč celou Českou republikou.

Pachatel zaslal poškozenému odkaz, který se jevil jako odkaz přepravní společnosti. Po rozkliknutí odkazu se objevil odkaz na internetového bankovnictví kam poškozený muž vyplnil údaje ke své platební kartě, aniž by si zřejmě uvědomil, že jako kupující nemá nic podobného vyplňovat. Následně poškozený zjistil, že mu někdo neoprávněně vstoupil do internetového bankovnictví a odčerpal 130 tisíc korun.

Mladoboleslavští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestní řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.  V případě dopadení hrozí pachateli až 8letý trest odnětí svobody.

Internet se stal každodenní součástí našich životů. Existují ale rizika, se kterými musíme v internetovém prostředí počítat. Aby byl internet pouze dobrým sluhou, a ne zlým pánem, je třeba si neustále uvědomovat nebezpečí a chovat se ve virtuálním prostředí obezřetně.

Důležité odkazy:
BEZPEČNÉ NÁKUPY V ONLINE PROSTŘEDÍ
PODVODY PŘES INZERÁT

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
27. května 2023

vytisknout  e-mailem