Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Prodej bot jí přišel na 60 000 korun

JESENICKO - Zvýšená obezřetnost na inzertních portálech se oplatí!! 

Včerejšího dne se na policisty obrátila 41letá žena z Jesenicka, která v polovině týdne uveřejnila na inzertním portálu nabídku prodeje tanečních bot za necelých 400 korun. Na inzerát se zájmem zareagovala neznámá osoba, která požadovala zaslání bot skrze přepravní společnost. Na základě souhlasu obdržela prodávající odkaz na přepravce, na který klikla a poté vyplnila veškeré údaje k platební kartě a také přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Záhy obdržela informaci, že došlo k převodu několika desítek tisíc korun z jejího spořicího na běžný účet a také sdělení o použití platební karty. Podvedená žena nakonec zjistila, že jí několika transakcemi zmizelo z konta přes 60 000 korun.

Policisté případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinů neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněnému zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací a podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až osm let za mřížemi.

Apelujeme na všechny, kteří prodávají zboží na inzertních portálech, aby zpozornili vždy, když jim kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.

por. Bc. Petra Vaňharová
31. března 2023

vytisknout  e-mailem