Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Prodáváte zboží přes internet?

LITOMĚŘICKO – Kupující má platit vám a ne vy jemu! 

Pokud něco prodáváte prostřednictvím internetové inzerce, zbystřete! Tato informace může být důležitá také pro vás!

Litoměřičtí policisté evidují v poslední době stále více případů, kdy podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se prodejce různými způsoby manipulovat k provedení nestandartních plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě.

Trpkou zkušenost s výše uvedeným jednáním měla mladá žena ze Štětí, která nabízela prostřednictvím internetových inzertních portálů k prodeji kytaru. O hudební nástroj projevila zájem neznámá osoba, která se s prodávající domluvila, že zboží bude odesláno prostřednictvím přepravní společnosti na kterou jí zašle odkaz. Poškozená otevřela odkaz na stránky přepravní společnosti a zde vyplnila své osobní údaje včetně veškerých údajů k platební kartě. Následně zjistila, že bez jejího vědomí jí bylo odčerpáno z jejího účtu bezmála 16 tisíc korun.

Obdobnou zkušenost zažil mladý muž z Terezínska, který prostřednictvím internetové inzerce nabízel k prodeji jízdní kolo. Ozval se mu „údajný zájemce“, který mu zaslal podvodný odkaz na internetové stránky přepravní společnosti. Zde poškozený vyplnil přihlašovací údaje ke svému osobnímu bankovnímu účtu. Po vyplnění všech údajů zjistil, že mu bylo neznámým podvodníkem z bankovního účtu odcizeno 26 tisíc korun.

V tomto týdnu stejným způsobem přišla o své finance také žena z Roudnicka. Na nabídku zboží na internetovém portále se jí ozval neznámý pachatel. Nabídl jí, že zboží koupí prostřednictvím kurýrní služby. Poslal jí odkaz na stránky přepravní společnosti, kde žena vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě včetně PIN kódu. Následně přes internetové bankovnictví zjistila, že jí z účtu bylo neoprávněně odesláno 47 000 korun.

Policisté ve výše uvedených případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu a po pachatelích pátrají.

ViewImage1.jpg
 

Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandartním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Podvodníci nasměrují oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. K tomu často zneužívají loga a grafiku různých reálných ověřených doručovacích společností či poskytovatelů služeb. Prodávající osobu velmi často zmanipulují tak, že jim poskytne všechny údaje ke své platební kartě včetně PIN kódu!

Co signalizuje pravděpodobný podvod?

  • Na inzerát reaguje cizinec. Není moc pravděpodobné, že si někdo ze zahraničí najde český inzerát s relativně běžným zbožím.
  • Kupující požaduje nestandardní způsob dopravy, např. prostřednictvím neznámé zahraniční přepravní společnosti, nebo vyzvednutí zástupcem společnosti.
  • Kupující navrhuje nestandartní způsob platby. Příkladem je zajištění jeho platby "přepravní společností", která peníze uvolní, až bude složena záloha nebo bude zboží na cestě nebo platební brána, která vyžaduje údaje z platební karty prodávajícího.
  • Kupující požaduje platbu přes neznámé služby různých nebankovních platebních společností nebo chce platit v kryptoměně.
  • Pro připsání zaslaných peněz má být složena jednorázová platba ze strany prodávajícího, nebo se objeví se komplikace, které vyžadují zaslání platby.
  • Zboží má být odesláno ještě před tím, než prodávající obdrží platbu.
  • Zbystřete vždy, když prodej vybočuje ze standartního modelu.


 

V celém Ústeckém kraji policisté denně evidují případy výše uvedeného podvodného jednání. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat.
 

Apelujeme proto na občany! Buďte obezřetní při zadávání citlivých údajů. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo oslovil, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

9. listopadu 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem