Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Prodávala "kraťasy" přes internet

LITOMĚŘICKO – Kupující jí vybílil účet… 

Pokud něco prodáváte prostřednictvím internetové inzerce, zbystřete! Tato informace může být důležitá také pro vás!
Litoměřičtí policisté evidují v poslední době stále více případů, kdy podvodníci využívají kontaktních údajů z inzerátů, vydávají se za kupující a snaží se prodejce různými způsoby manipulovat k provedení nestandartních plateb nebo poskytnutí údajů k platební kartě.

Trpkou zkušenost s výše uvedeným jednáním má 24letá žena z Roudnicka. Dotyčná nabízela prostřednictvím internetových inzertních portálů k prodeji kraťasy za 80 korun. Na inzerát se jí ozval údajný zájemce, který předstíral zájem o nabízené zboží. „Kupující“ dále využil skutečnosti, že poškozená zboží tímto způsobem inzerovala poprvé. Následně jí přišla žádost o ověření uživatele, kdy byla přesměrována na internetové stránky, které vypadaly jako její internetové bankovnictví. Zde se přihlásila a vyplnila veškeré přihlašovací údaje do svého bankovnictví včetně hesla. Tímto umožnila údajnému zájemci přístup ke svým penězům. Když si to uvědomila, kartu zablokovala, ale bylo pozdě. Peníze se již přesunuly opačným směrem. Poškozená přišla o všechny peníze, které měla na svém účtu, bez jejího vědomí jí bylo odčerpáno vice než 10 tisíc korun. V tu chvíli s ní podvodník přestal komunikovat.
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Inzerce

Pokud se vás kupující bude snažit přimět k nestandartním postupům, nepřistupujte na platbu. Neplaťte kauce, nedoplatky či přeplatky a především nikam nezadávejte své platební údaje.

Podvodníci nasměrují oběť na předem připravený phishingový web v podobě platební brány. K tomu často zneužívají loga a grafiku různých reálných ověřených doručovacích společností či poskytovatelů služeb. Prodávající osobu velmi často zmanipulují tak, že jim poskytne všechny údaje ke své platební kartě včetně PIN kódu!

I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat. Apelujeme proto na občany! Buďte obezřetní při zadávání citlivých údajů. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo oslovil, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

30. listopadu 2023
nprap. Pavla Kofrová
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem