Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Prodávala autosedačku a přišla o víc jak devadesát tisíc

JABLONEC NAD NISOU – V souvislosti s dalším podvodem při prodeji věci varujeme všechny občany, aby nesdělovali osobní údaje a údaje ke svým účtům i platebním kartám druhým osobám. 

Minulý týden v pátek policistům v Jablonci nad Nisou oznámila žena podvodné jednání ze strany neznámého pachatele, kterého se minulý týden vůči ní dopustil. Poškozená žena prostřednictvím internetové aplikace prodávala dětskou autosedačku za částku 950,- Kč. Neznámý pachatel po ní požadoval zaslání uvedené autosedačky prostřednictvím kurýrní služby, na kterou jí poslal odkaz. Poškozená tento odkaz otevřela a napsala do něj údaje ke své platební kartě. Dále neznámému pachateli ještě poskytla své jméno, telefonní číslo a e-mail. Díky takto poskytnutým údajům se následně neznámý pachatel dostal do internetového bankovnictví poškozené ženy a z jejího účtu provedl dva převody ve výši 48.200,- Kč a 43.500,- Kč. Kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Jablonci nad Nisou, kteří v současné době šetří veškeré okolnosti celého případu, již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod, za jehož spáchání hrozí pachateli v případě dopadení trest odnětí svobody až na dva roky.

V souvislosti s tímto případem opakovaně důrazně upozorňujeme občany, aby nikomu nesdělovali své osobní údaje a údaje ke svým účtům i platebním kartám. Prodávajícím tak dáváme na zváženou, zda není lepší prodávané věci předávat kupujícím osobně, než pod záminkou jejich dopravy přepravními společnostmi, riskovat to, že se mohou stát obdobným způsobem obětí jednání někoho, kdo o jejich nabízené zboží nemá ve skutečnosti žádný zájem a zkouší jen tak, zda je prodávající ochoten za cenu prodeje zboží sdělit neznámému člověku své osobní údaje a údaje například ke své platební kartě. Připomínáme, že výše uvedená poškozená žena chtěla prodat autosedačku za 950,- Kč a přišla o více jak 90 tisíc korun.


6. 3. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem