Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Prodavačku zmlátil kvůli parfémům

Drobná krádež se ve vteřině změnila v brutální útok. Násilník stále uniká. Pomůžete s pátráním? 

Od devatenáctého března prošetřují policisté z Prahy I případ, ke kterému došlo v jednom z obchodů v Rytířské ulici. Tam se přibližně v půl jedenácté pokusil neznámý muž odcizit několik flakonů s parfémy. K jeho smůle ho ale při protiprávním jednání zahlédl personál obchodu, který se nenechavce jal zadržet.

Hledaný se proto dal i s parfémy v ruce na útěk, přičemž byl jednou z prodavaček pronásledován. V jednu chvíli ale nastala situace, kterou ani v nejmenším nikdo nečekal.

Prchající muž se ve vstupních dveřích zastavil, otočil a ranou pěstí srazil svou pronásledovatelku k zemi. Ze záběrů bezpečnostních kamer je zřejmé, že podobně chtěl atakovat i její kolegyni, což se mu naštěstí nepovedlo. Poté násilník pokračoval v útěku pryč. Paradoxní je, že při tomto ataku mu vypadly ukradené parfémy z kapsy na podlahu prodejny.

Byť se odcizené voňavky vrátily zpět do regálu a obchodu tak nevznikla žádná škoda, i tak hrozí hledanému trest odnětí svobody až na tři roky. Policisté totiž mužovo jednání kvalifikovali jako podezření z trestných činů krádež, výtržnictví a ublížení na zdraví. Napadená prodavačka totiž skončila s vážným zraněním v oblasti hlavy na několik dní v nemocnici a posléze v domácím léčení.

V rámci prošetřování zajistili policisté z jedničky několikero záběrů bezpečnostních kamer, nicméně ani tak se jim hledaného zatím nepodařilo vypátrat a zadržet.

Proto se policisté nyní obrací s prosbou o pomoc na širokou veřejnost. Pokud někdo muže na zmiňovaných záběrech poznáváte, znáte jeho identitu, nebo místo jeho pobytu či pohybu, předejte nám prosím tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Mgr. Tomáš Hulan 28. 3. 2017

Doplnění 4. 4. 2017

Od poloviny března prošetřovali policisté prvního policejního obvodu případ brutálního napadení prodavačky v jednom z obchodů v Rytířské ulici. Nevybíravému ataku předcházela snaha tehdy neznámého pachatele odcizit celkem dva parfémy.

Jelikož se policistům pachatele nedařilo stále takzvaně ustanovit, vypátrat a zadržet, požádali jsme koncem března, prostřednictvím médií, o pomoc širokou veřejnost. Tato výzva však neměla kýžený výsledek.

Nicméně posléze se kriminalistům podařilo v prostředí „závadových“ osob zjistit poznatky ke konkrétnímu možnému pachateli. To však byla pouze první polovina cesty. Ta druhá spočívala v tom dotyčného vypátrat a zadržet.

A to se podařilo v noci na jednatřicátého března. Třicetiletého muže zadrželi kriminalisté osmého oddělení prvního policejního obvodu a předvedli ho na policejní služebnu.

Samotné objasnění celé události pak bylo na jejich kolezích z prvního oddělení služby kriminální policie a vyšetřování prvního policejního obvodu. Ti se zadrženým provedli úkony dle trestního řádu, tedy i podání vysvětlení k celému případu.

V tom se zadržený ke krádeži ve stadiu pokusu, výtržnictví a ublížení na zdraví plně doznal. K celé situaci pak ještě uvedl, že inkriminovaného dne vyrazil do centra metropole s jednoznačným cílem, krást. Tímto způsobem si chtěl opatřit finanční prostředky jak pro běžný život, tak k nákupu omamných a psychotropních látek.

Ostatně drogy sehrály v celém případu také podstatnou roli. Dnes již obviněný totiž doznal, že je užil ještě před tím, než vyrazil na své toulky hlavním městem.

Po sdělení obvinění skončil třicetiletý muž v cele předběžného zadržení a kriminalisté vůči němu podali podnět státnímu zástupci k podání návrhu na uvalení vazby. Tento návrh pak příslušný soud akceptoval, a proto je obviněný v tuto chvíli stíhán vazebně.

 Za vyjmenované delikty hrozí stíhanému trest odnětí svobody až na tři roky. Jelikož byl ale obviněný v minulosti již sedmnáctkrát stíhán pro majetkovou trestnou činnost, je vnímán jako recidivista, kterému může být horní hranice trestu navýšena až o jednu třetinu.

Por. Mgr. Tomáš Hulan 4. 4. 2017

vytisknout  e-mailem