Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Probodl devatenáct pneumatik a odvezl se cizím vozem

ZLÍNSKO: Policisté ho zadrželi vzápětí po činech. 

Policisté z Fryštáku sdělili  postupně ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestných činů neoprávněné užívání cizí věci a poškození cizí věci pětadvacetiletému muži z Fryštáku. V případě odsouzení hrozí dosud netrestanému mladému muži trest odnětí svobody až na dva roky. Není však jediný, kdo po prověření případů skončí potrestaný.

Začátkem března přijali policisté od šesti obyvatel Fryštáku oznámení o poškození pneumatik u jejich vozidel. Jeden z nich policistům sdělil, že z okna zahlédl muže, který mu pneumatiky probodává a po jejich zničení odchází. Policisté se za pravděpodobným viníkem vydali a dostihli ho krátce po činu. Muž měl u sebe nůž a byl zjevně pod vlivem návykových látek, nepamatoval si, co se událo. Dechová zkouška ukázala 0,8 promile alkoholu a test na přítomnost omamných a psychotropních látek byl pozitivní. Policisté muže odvezli do policejní cely a po čase mu sdělili podezření z přečinu poškození cizí věci, při němž způsobil šesti majitelům vozidel škodu ve výši bezmála pětadvacet tisíc korun.

Pár dní po propuštění z policejní cely se stejný muž vracel večer ze zaměstnání, a protože byl velmi znavený dlouhou chůzí, zkusil, zda půjdou otevřít dveře u náhodně vybraného zaparkovaného vozidla. Nejen, že byly dveře otevřené, ale v zapalování se nacházel i klíč od vozidla. Unavený muž s radostí usedl do vozidla, odvezl se s ním poblíž svého bydliště, vozidlo zaparkoval na poli, ovšem bez registračních značek, které odmontoval. Následující den našel vozidlo na poli kolemjdoucí a nález oznámil policistům. Ti už věděli, že vozidlo večer předtím zmizelo a tušili, kdo ho odvezl. Následně se jejich podezření potvrdilo, muž se k činu přiznal.

Kromě sdělení podezření z přečinu neoprávněné užívání cizí věci postoupili policisté na příslušný odbor Magistrátu města Zlína jeho přestupek, který spočíval v řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Aby toho nebylo málo, kriminalisté ho prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Kuriozitou je, že čtyřiadvacetiletý muž z Fryštáku, který oznámil zmizení svého vozu, se tím také dostal do problému. Policisté mu sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání s dvouletou trestní sazbou. Řídil totiž vozidlo v době, kdy měl soudem stanovený zákaz řízení motorových vozidel až do prosince roku 2018.

6. dubna 2017, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem