Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Problematika ochrany zvířat proti týrání, čipování psů.

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací: 

„Žádám dle dikce zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím v aktuálním znění o následující informace obsažených v dokumentech PČR nebo dalších souvisejících materiálech, kterými PČR disponuje:

1/ jakými informacemi, doporučeními, analýzami, statistikami apod. disponuje PČR ve svých nebo dalších souvisejících a jí dostupných materiálech, dokumentech vzhledem k vynucování čipování psů v obcích a městech České republiky a související trestné činnosti a také vzhledem k údajné „hrozivé situaci“ s tzv. množírnami štěňat, koťat (definice množírny nemá oporu v zákoně a proto množírnu vysvětlujeme pro naše účely jako chov psů a koček určený k rozmnožení populace, který neodpovídá předpisovým podmínkám a zároveň způsobuje zvířatům utrpení) a dalších mláďat na území České republiky vzhledem k související trestné činnosti. Kolik těchto tzv. „množíren“ přesně v ČR bylo v letech 1989 až 2015. Kolik eviduje PČR obvinění a odsouzených fyzických a právnických osob ve věci týrání psů a koček v letech 1989 až 2015. Kolik eviduje PČR obvinění a odsouzených fyzických a právnických osob ve věci zneužití pravomocí veřejného činitele/úřední osoby v důsledku jakéhokoliv vynucování čipování, registrace/evidence zvířat a jejich odebírání z rodin chovatelů apod. v letech 1989 až 2015. Uveďte prosím kategorie této trestné činnosti podle jednotlivých let. Zašlete mi prosím všechny výše uvedené informace obsažené ve výše definovaných dokumentech.

2/ Pokud disponuje PČR informacemi obsaženými v návrhu zákona (případně novele stávajícího zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání) o plošném/povinném čipování psů v ČR a registraci jejich chovatelů (jedná se mi pouze o návrh legislativy z roku 2014 nebo 2015; pokud jste jej již obdrželi k připomínkám) včetně stanoviska PČR k tomuto návrhu zákona (novely): zašlete mi prosím všechny takové informace obsažené v těchto a souvisejících dokumentech.“

I.
Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila předmětnou žádost a nejprve žadatele v souladu s § 6 zákona č. 106/1999 Sb. odkázala v části žádosti týkající se statistických údajů na údaje zveřejněné na internetových stránkách Policie České republiky www.policie.cz  – Informační servis – Statistiky – Statistiky kriminality. Dále Policie České republiky konstatovala, že následující informace nespadají do její působnosti: Kolik těchto tzv. „množíren“ přesně v ČR bylo v letech 1989 až 2015. Kolik eviduje PČR odsouzených fyzických a právnických osob ve věci týrání psů a koček v letech 1989 až 2015. Kolik eviduje PČR odsouzených fyzických a právnických osob ve věci zneužití pravomocí veřejného činitele/úřední osoby v důsledku jakéhokoliv vynucování čipování, registrace/evidence zvířat a jejich odebírání z rodin chovatelů apod. v letech 1989 až 2015. Z tohoto důvodu žádost v této části podle § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odložila.

II.
V ostatních bodech žádosti byla o podklady požádána odborná pracoviště Policie České republiky. K první části žádosti byla žadateli zaslána tabulka o počtu stíhaných osob pro trestný čin týrání zvířat dle ust. § 203 zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákoníku (do roku 2009) a § 302 zákona č. 400/2009 Sb., trestního zákoníku (rok 2010 a dále). Kriminální statistika Policie České republiky neeviduje, zda v tomto počtu stíhaných osob jsou osoby mající vztah k týrání psů a koček. Dále byly žadateli zaslány údaje o počtu stíhaných osob pro trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele podle § 158 zákona č. 140/1961 Sb. a zneužití pravomoci úřední osoby podle § 329 zákona č. 400/2009 Sb. U tohoto trestného činu Policie České republiky nevykazuje způsob, jakým byla naplněna jeho skutková podstata. K druhé části žádosti bylo žadateli sděleno, Policie České republiky žádnými z požadovaných materiálů nedisponuje.

pplk. JUDr. Lucie Žárská

4. 1. 2016

vytisknout  e-mailem