Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Problematika bílých koní

ZNOJEMSKO: Kriminalisté upozorňují a varují občany. 

     Problematika bílých koní
     „Jako bílý kůň se slangově označuje osoba, která je nastrčená k páchání trestné činnosti, aby zakryla skutečného pachatele nebo osobu, které má z této činnosti prospěch.“
     Ať již ve vztahu k podvodům páchaných prostřednictvím internetu nebo podvodům v rámci věřitelských vztahů mezi právnickými osobami, můžeme konstatovat nárůst v počtu jednání, v nichž pachatelé využívají tzv. bílých koní nebo jinak řečeno nastrčených osob ke spáchání trestného činu.
     V praxi jde o to, že pachatel osloví jiného člověka s nabídkou např. přivýdělku, kdy oslovený poskytne zcela dobrovolně a bez znalosti účelu své osobní údaje nebo i aktivně vykoná nějakou činnost ve prospěch pachatele. Hovoříme o zakládání bankovních účtů a předání přístupových údajů pachateli, registrace telefonních čísel, emailů, ale také jde o dobrovolný vstup do struktury různých firem v postavení jednatelů, členů představenstev a podobně. Důsledkem je poté fakt, že nastrčená osoba nevědomky přebírá i zodpovědnost za závazky firem v úpadku, přebírá povinnosti plnění ze smluv, podepisuje přijetí účetní dokumentace firmy a mnohdy se stává osobou, na jejíž bankovní účet je vyveden výnos z trestné činnosti, aby částka obratem „zmizela“ platbou do zahraničí nebo jinak. Nastrčená osoba většinou ani neobdrží slíbený „výdělek“.
     V těchto případech je posuzována trestní odpovědnost osoby v rámci právní kvalifikace trestných činů legalizace výnosů z trestné činnosti (§216), legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti (§217), případně forma účasti na trestném činu pomocí (§24/1c).
     Podle našeho názoru je důsledek zvýšeného počtu případů s použitím bílých koní fakt, že z nedostatku pracovních příležitostí přijme takové nabídky stále víc lidí, kteří nedomýšlí rizika takového jednání.
 
     Vzhledem k tomu, že jde v mnoha případech o otevřené kauzy, nemůžeme být konkrétní.
 
por. Bc. Libor Plíšek, 27. února 2014 
komisař oddělení hospodářské kriminality

vytisknout  e-mailem