Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Proběhla celorepubliková akce HAD

KRAJ: Jihomoravští policisté se zapojili do bezpečnostní akce Alkohol, drogy, mládež. 

   Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje se i v letošním roce podílelo na realizaci celorepublikové akce HAD (Hazard, alkohol, děti). Policisté ve spolupráci s Celní správou České republiky, s hygienickými stanicemi a s Českou obchodní inspekcí prováděli od 26. října do 31. října intenzivní kontrolní akce zaměřené zejména na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. 

Prodej a podávání alkoholu osobám mladším osmnácti let zákon striktně zakazuje. Osoby, které alkohol mladistvým nebo dětem zprostředkují, se dopouštějí protiprávního jednání, a to buď v rovině přestupkového jednání, nebo trestného činu. Zákon tak jasně stanoví, že fyzická osoba, která prodá nebo podá alkohol osobě mladší osmnácti let, se dopustí přestupku, za což lze uložit pokutu až do výše 150 000 korun. V případě, že se takového jednání dopustí vůči osobě mladší patnácti let, se zvyšuje horní hranice sazby na dvojnásobek. Skutkovou podstatu trestného činu podání alkoholu dítěti naplní ten, „kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol.“ Takové osobě pak hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.

Kromě samotných kontrolních akcí byly v měsíci říjnu realizovány preventivní besedy ve školách zaměřené na téma alkohol, drogy a trestní odpovědnost dětí. Tyto preventivní aktivity jsou ve školách realizovány i nadále.

https://www.policie.cz/clanek/sprava-jihomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-policiste-se-zamerili-na-mladez.aspx

https://www.policie.cz/clanek/sedm-deti-melo-pozitivni-dechovou-zkousku.aspx

por. Zdeňka Procházková, 2. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem