Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pro vybrané policisty pořádkové jednotky Středočeského kraje se konal zdravotnický kurz

KRAJ - Policsté si vyzkoušeli mnoho modelových situací. 

Ve dnech 23. a 24. ledna 2020 již třetím rokem v prostorách Vzdělávacího a výcvikového centra ve Vestci pořádala Asociace dobrovolných záchranářů ČR zdravotnický kurz pro vybrané členy středočeské pořádkové jednotky. Těmito vybranými členy jsou vždy policisté - zdravotníci, které má ve svém družstvu každá pořádková jednotka. V rámci odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje disponuje ředitelství celkem 25 zdravotníky. Kurzy jsou realizovány na základě dlouhodobé a výborné spolupráce mezi asociací a policií a jsou nad rámec školení ostatních policistů.
 

Policisté si této spolupráce velmi váží, protože jim pomáhá zlepšovat jejich kvalifikaci ve zdravotnictví a v situacích, se kterými se mohou při běžném výkonu služby setkat .  Lukáš Tláskal, DiS z Asociace dobrovolných záchranářů ČR každoročně školí policisty jak v teoretické, tak i praktické části. Právě z důvodu skvělé spolupráce se středočeská policie rozhodla pana Tláskala ocenit, a ten tak z rukou vedoucího odboru služby pořádkové policie plk. Mgr. Miloslava Houdka převzal ocenění a poděkování za tuto výjimečnou spolupráci.

Zdravotníci jsou v kurzu  seznámeni s obsahem svých IFAK (individual first aid kit) batohů, které slouží primárně jako sebezáchranný prostředek. V něm pak nalezou především věci pro řešení masivních krevních ztrát, jako jsou turnikety C.A.T a SWAT apod. Se všemi pomůckami se policisté seznamují praktickým nácvikem. Po teoretické části následuje část praktická, kdy policisté předem netuší, jaká modelová situace a typ zranění na ně bude čekat.

První modelovou situací pro letošní kurz, kterou si policisté vyzkoušeli řešit, byla zástava krvácení u ztrátového poranění horní končetiny způsobené zábavní pyrotechnikou. Vzhledem k tomu, že se jednalo o zraněného demonstranta, musela se zasahující družstva vypořádat i s agresí pacienta.

Další modelové situace demonstrovaly pronikající poranění hrudníku a zhoršené dýchání zraněné osoby napadené v hádce nožem a asistenci u kolabujícího hasiče po náročném zásahu, kdy docházelo k vyčerpání a nedostatku cukru v krvi, hypoglykemii.

Po absolvování modelových situací si mohli příslušníci PČR vyzkoušet resuscitaci na simulátoru, kde mohli využít získané informace a postupy z praktické části kurzu.

Středočeští policisté touto cestou děkují Asociaci dobrovolných záchranářů ČR, která připravila zajímavý program, který jistě bude přínosem pro jejich další práci.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
30. ledna 2020

vytisknout  e-mailem